Czy warto kupować kawę ziarnistą i mielić ją samodzielnie?

Kuchnia Data publikacji: 16 lutego 2024

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej udanego poranka, przerwy w pracy czy deseru. Otacza nas niemal z każdej strony. Oferuje się nam kawowe lody, ciasta i cukierki, a nawet kawowy zapach kosmetyków. Istnieje wiele sposobów na jej przygotowanie, począwszy od kawy z mlekiem, rozpuszczalnej, przelewowej, z ekspresu, po parzoną tradycyjnie („po turecku”). Jedno z najczęściej zadawanych pytań dotyczących kawy brzmi: czy warto kupować tę ziarnistą i mielić ją samodzielnie?

Kawa ziarnista – co warto wiedzieć?

Kawoszy można podzielić na trzy grupy: tych, którzy samodzielnie mielą kawę ziarnistą, kupujących kawę mieloną oraz miłośników kawy rozpuszczalnej. Kupienie gotowej kawy mielonej wydaje się być wygodniejszym wyborem, który zaoszczędza czas. Wybór ten jednak, niestety, przekłada się negatywnie na smak naszego ukochanego napoju. Kawa traci wiele ze swoich walorów smakowych niedługo po zmieleniu. Dlatego zmielenie kawy tuż przed jej zaparzeniem sprawia, że napar ma bogatszy smak i aromat. Stopień zmielenia kawy ma tez istotny wpływ na sposób jej przygotowania. Kawa do ekspresu, którą zmielimy tuż przed przygotowaniem może odkryć przed nami walory, jakich nie czuliśmy nigdy do tej pory (warto więc kupić np. ekspres do kawy z zaimplementowanym młynkiem!). Z kolei kawa rozpuszczalna ma swoich zwolenników, między innymi dzięki dodatkom smakowym. Znajdziemy wśród nich kawy z dodatkiem czekolady, a także kawy karmelowe lub waniliowe. Wybór ciekawych smaków oferuje między innymi kawa GBS, czyli Golden Bow Solutions.

Dobra kawa ziarnista – jaka powinna być?

Mówimy, że kawa jest dobra, kiedy spełnia szereg cech. Mianowicie powinna składać się z odpowiedniej kompozycji ziaren (kawa z konkretnego źródła, tzw. „single origin” lub mieszanka, czyli „blend”). Istotny jest również właściwy stopień wypalenia, który wpływa na aromat i wyczuwalne nuty smakowe. Kawa powinna być także prawidłowo i hermetycznie zapakowana, aby, najprościej rzecz ujmując, „nie wietrzała”. Wśród jednych z najpopularniejszych ziaren kawy dostępnych na rynku wymieniana jest między innymi kawa ziarnista Lavazza. Przyjęło się, że arabica to zdecydowania lepsza odmiana kawy, ponieważ jest lżejsza i ma bogatsze walory smakowe. Wiele osób uważa jednak, że dobra robusta jest lepsza od słabej arabiki. Warto zatem odkryć swoje własne preferencje i zagłębić się w świat kawy.

Jak stopień zmielenia kawy wpływa na jej przygotowanie?

Możemy zmielić kawę na kilka sposobów. Ta drobno lub bardzo drobno zmielona ma konsystencję drobniejszą od cukru, przechodzącą nawet w pudrową. Kawa średnio zmielona przypomina ziarenka piasku. Natomiast grubo zmielona przypomina kryształki soli. Oczywiście jest to dosyć mocno uproszczony opis, który pozwoli zwizualizować sobie stopień zmielenia. Istnieje bardzo prosta zasada dotycząca zaparzania kawy – im drobniej zmielona kawa, tym jej smak będzie mocniejszy. Grubo zmielona kawa będzie o wiele delikatniejsza. Ta drobniej zmielona nadaje się do ekspresów lub kawiarek, grubiej – do alternatywnych form parzenia (tzw. „przelewy”). Smak kawy zależy natomiast nie tylko od stopnia zmielenia, ale także od długości i sposobu parzenia. Zbyt długo parzona drobno zmielona kawa może sprawić, że będzie ona gorzka, cierpka wręcz niesmaczna. W warunkach domowych możemy zmielić kawę w młynku ręcznym lub automatycznym, albo w, przywołanym wcześniej, ekspresie do kawy z funkcją mielenia. Warto spróbować wielu sposobów przygotowania kawy i wpływu stopnia zmielenia na jej smak. Z czasem odnajdziemy to, co jest najbliższe naszym kubkom smakowym – oraz kubkom kawowym! – i sercu.

Podobne artykuły