Ekspresy przelewowe cieszą się niesłabnącą popularnością. Nowoczesne urządzenia od polecanych marek pozwalają uzyskać smaczną kawę każdego dnia. Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu przelewowego? W jaki sposób prawidłowo ją zaparzyć, aby uzyskać pyszny i aromatyczny napar?
Na smak kawy z ekspresu przelewowego wpływa kilka czynników. Najważniejszym z nich jest rodzaj ziarna. Kawa cechuje się ogromną ilością smaków, co jest szczególnie wyczuwalne właśnie w ziarnach przeznaczonych do metod przelewowych. Kawy afrykańskie są z reguły bardziej kwiatowe, cytrusowe i owocowe, natomiast te z Ameryki Południowej – orzechowe, karmelowe i czekoladowe.
Kolejnym ważnym czynnikiem wpływającym na smak kawy jest grubość mielenia. W przypadku ekspresów przelewowych zaleca się średnią grubość mielenia, ale kwestia ta jest indywidualna i każdy może samodzielnie eksperymentować, znajdując optymalną grubość. Należy przy tym pamiętać, że w przypadku długiego kontaktu z wodą mocno zmielonego ziarna może dojść do tzw. nadekstrakcji, czego efektem jest gorzki napój o nieprzyjemnym posmaku.
Dobre sklepy oferują wiele różnych gatunków i rodzajów kaw. Nie wszystkie jednak są polecane do ekspresów przelewowych. Warto unikać ciemno palonych ziaren w stylu włoskim, ponieważ uzyskany z nich napar najczęściej jest mało wyrazisty i zbyt gorzki.
Polecanym wyborem są natomiast kawy jasno palone, czyli charakteryzujące się jasnobrązowym kolorem. Kawa do ekspresu przelewowego tego rodzaju cechuje się delikatnym smakiem. Zazwyczaj wyróżnia się także wyczuwalnymi nutami owocowymi, np. wiśni, porzeczki, ale również karmelu czy czekolady. Konkretny posmak zależy od rodzaju i pochodzenia ziarna.
Wśród kaw jasno palonych na szczególną uwagę zasługują kawy jednorodne, tzw. single o jakości speciality. Obejmują one przede wszystkim kawy jasne, ale również te o średnim stopniu palenia. Charakteryzują się wyjątkową czystością smaku oraz lekkością. Najczęściej są to ziarna pochodzące z Brazylii, ale świetnym smakiem i zapachem wyróżniają się też dobrej klasy mieszanki, w których większość składu stanowią ziarna z tego regionu świata.
Poszukując kawy idealnej, należy też kierować się świeżością ziaren. Data palenia jest istotna, wpływa bowiem na smak i ogólne doznania płynące z picia naparu. Najlepiej spożyć kawę w czasie do 6 miesięcy od daty wypalenia. W przypadku zakupu kaw ziarnistych należy je zmielić bezpośrednio przez parzeniem.
Prawidłowe zaparzanie kawy w ekspresie przelewowym jest bardzo łatwe. Wystarczy umieścić delikatnie zmoczony papierowy filtr w tzw. dripperze, a następnie wsypać zmieloną wcześniej kawę. Ważne są tu odpowiednie proporcje, czyli 6 g kawy na 100 ml wody. Po uruchomieniu urządzenia woda, osiągając pożądaną temperaturę, wydostaje się przez specjalne otwory w głowicy, równomiernie zwilżając ziarna. Proces zaparzania trwa ok. 5-6 minut. Po tym czasie gotowy napój pojawia się w dzbanku.