Czy warto jeść ogryzek? TAK! Zobacz dlaczego.

Zdrowie Data publikacji: 01 marca 2019

Większość nas podczas jedzenia jabłka ogryzek wyrzuca do śmieci. Okazuje się, że zdrowsze dla nas byłoby jego zjedzenie. Dzisiaj powiemy Wam dlaczego warto jeść ogryzek i jeśli tylko nie przeszkadzam Wam zjedzenie twardego środka jabłka, to następnym razem możecie go po prostu skonsumować.

Dlaczego warto jeść ogryzki

W jedzeniu ogryzka chodzi głównie o pestki jabłka. To one mają niesamowite właściwości zdrowotne i dla nich warto zjeść ogryzek. Jedną z pierwszych rzeczy, które warto jest wspomnieć to zwartość jodu. Jod jest cennym pierwiastkiem, który w naszym organizmie pełni ważną rolę. Jest on elementem niezbędnym podczas produkcji hormonów tarczycy. Odpowiednia ilość tych hormonów zapewnia nam prawidłowe funkcjonowanie. Pełni ona ważną rolę przy pracy mózgu i układu nerwowego. Możesz zaobserwować czy brakuje Ci jodu bo jego stały niedobór prowadzi do niedoczynności tarczycy, a to objawi się między innymi powiększeniem gruczołu tarczycy. Szczególnie powinny zainteresować się tym matki w ciąży, bo zbyt mała ilość tego pierwiastka może doprowadzić do uszkodzeń mózgu płodu.

Pestki jabłek dostarczą nam też witaminy B17. Jej bardziej profesjonalną nazwą jest amigdalina. To ona sprawia, że pestki jabłek mają swój gorzkawi smak i to ona też zawiera cyjanek. Na pewno teraz wiele osób pomyślało sobie, przecież cyjanek to trucizna. Czy pestki mi nie zaszkodzą? Wszystko zależy od ilości, ale pestki z jednego jabłka Ci nie zaszkodzą. Musiałabyś zjeść 100 g suchych pestek. Musiałabyś zjeść więc 200 pestek. Jedno jabłko ma ok. 5 nasion czyli trzeba byłoby zjeść 40 jabłek. Dasz radę tyle? :)

Dlatego cyjankiem nie ma co się martwić, za to witamina B17 jest dla nas bardzo ważna. Pozwala ona zabijać komórki nowotworowe. Oprócz tego jedzenie pestek w czasie trwania choroby poprawia jakość życia i zmniejsza ból.

Jedzenie pestek jabłek obniża poziom cholesterolu. W naszym organizmie funkcjonuje zły cholesterol LDL i dobry HDL. To właśnie ten zły jest powodem chorób i problemów z sercem, co może doprowadzić do udaru mózgu czy zwału. Dlatego ważne jest to by kontrolować poziom złego cholesterolu, a można to zrobić zjadając ogryzek przy okazji jedzenia jabłka. Jedz ogryzek, a zwiększysz też odporność.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły