Dodawaj tę przyprawę do swoich posiłków, a schudniesz nawet 15kg w 3 miesiące!

Zdrowie Data publikacji: 21 sierpnia 2018

Istnieje wiele naturalnych przyśpieszaczy metabolizmu, które pomagają schudnąć w szybkim czasie większą ilość kilogramów. Pamiętaj jednak, że nie wykonają one całej pracy za Ciebie. Istotna jest również dieta i aktywność fizyczna. One mogą jedynie przyśpieszyć widoczne efekty zwiększają metabolizm i powodując, że nasz organizm szybciej spala kalorie. A robi to przez cały dzień, nawet gdy śpisz utrzymanie procesów naszego ciała wymaga spalania kalorii. Nawet gdybyś cały dzień siedziała na krześle spalisz ok. 1400 kcal po to by organizm mógł podtrzymać procesy życiowe. Dlatego warto się postarać, zmienić swój tryb życia, dodać tę przyprawę, która przyśpieszy metabolizm i zacząć chudnąć!

Kilka zasad, których musisz się trzymać

Zacznijmy od regularnego jedzenia. W trakcie trwania kuracji jedz regularnie posiłki w równych odstępach czasu. To bardzo ważne. Gdy nie zjesz organizm przechodzi w tryb robienia rezerw. Nie wie bowiem kiedy znów dostarczymy mu kalorii, dlatego zaczyna je magazynować w postaci tkanki tłuszczowej. Dlatego jedz o tej samej godzinie i najlepiej pięć posiłków dziennie. Nigdy nie pomijaj śniadania! To najważniejszy posiłek w ciągu dnia.

Jedz lżejsze rzeczy. Wzbogać swoją dietę o warzywa i owoce jednocześnie ograniczając fastfoody, słodycze i alkohol. Zrezygnuj również z białego pieczy i niskiej jakości węglowodanów zastępując je produktami pełnoziarnistymi. Tłuste mięso zastąp chudym. Jedz ryby i drób. Nie zapominaj także o piciu wody! Jest ona bardzo istotna w naszej codziennej diecie. Pomaga między innymi oczyścić organizm z toksyn, które spowalniają metabolizm oraz zapobiec retencji wody w naszym organizmie.

Magiczny składnik

Skoro znasz już podstawowe założenia na pewno zastanawiasz się teraz czym jest ten magiczny składnik diety, który pozwoli Ci szybciej schudnąć? Jest nim przyprawa, a dokładnie kminek. Skąd wiemy, że ma on takie działanie? Uniwersytet Medyczny w Iranie przeprowadził badanie, które obejmowało dwie grupy po 44 kobiety z nadwagą. Jedne jadły kminek, a drugie nie. To była jedyna różnica w ich diecie. Eksperyment trwał trzy miesiąca i po tym czasie stwierdzono, że kobiety jedzące kminek schudły o 14,64% bardziej niż te, które go nie miały w diecie. One traciły 4,91% tłuszczu. Pozwalało to uzyskać efekty nawet 14 kg w ciągu tych trzech miesięcy.

Co o kminku warto wiedzieć?

Kminek uprawiany jest również w Polsce. Jest to roślina dwuletnia. Wysuszona rozłupka kminku zawiera olejek kminkowy. Działa on przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego. Poprawia trawienie i pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Ma również działanie bakteriobójcze. Nasiona są bardzo aromatyczne i lekko piekące. Maja korzenny aromat i często stosowane są w naszej kuchni jako przyprawa do sałatek, potraw smażonych, pieczywa, zup, a nawet znajdziemy je w wódkach i likierach.

Właściwości odchudzające kminku

Olejek eteryczny zawarty w kminku wspomaga odchudzanie. To dzięki temu, że wspomaga nasz metabolizm choćby przez wcześniej wspomniane właściwości dla naszego przewodu pokarmowego. Pamiętać jednak należy, że najważniejsza jest zbilansowana dieta. Bez niej sam kminek choćby był najlepszym spalaczem tłuszczu nie pomoże.

Aby zacząć z nich korzystać możesz zacząć go stosować na dwa sposoby. Jednym z nich jest codzienne jedzenie go z jogurtem naturalnym tak jak podczas wcześniej wspominanego eksperymentu. Jedna grupa kobiet jadła sam jogurt naturalny, a druga dodawała do niego porcję kminku. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie.

Przepis na napar z kminku

Drugim sposobem jest przygotowanie naparu z kminku, który będziemy pić. Ten sposób wydaje nam się lepszy, ale wymaga więcej czasu. Napar z kminku działa pozytywnie na cały organizm. Łagodzi wzdęcia, przeciwdziała zgadze czy zmniejsza poziom złego cholesterolu. Można podawać go dziecku aby złagodzić kolki. Oczywiście również przyśpiesza odchudzanie, a jego przygotowanie jest bardzo proste.

Składniki

  • 1 łyżeczka kminku
  • szklanka wody

Przygotowanie

Kminek rozetrzyj w moździerzu i zalej wodą, ale nie wrzątkiem. Po zagotowaniu wody odczekaj kilka minut i zalej nasiona. Pozostaw je na 15 minut, a następnie odcedź sam napar i wypij.

Zobacz również: Jak założyć własny zielnik i jakie zioła hodować

Przepisy z kminkiem

  1. Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie.
  2. Faszerowane ziemniaki jako genialny obiad
  3. Gulasz pieczony. Pieczone mięso a’la gulasz z piekarnika.
  4. Kapusta pekińska zasmażana z cebulką. Pekinka na ciepło.
  5. Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. Karczek w pieczarkach i papryce.
  6. Rolady wieprzowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym. Zrazy z karkówki.
  7. Żeberka w sosie cebulowym.
  8. Zupa z czerwonej soczewicy na wędzonce z ziemniakami. Sycąca, zimowa zupa.
  9. Barszcz ukraiński. Smaczna, pożywna buraczkowa zupa.
  10. Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami.

Źródła

  1. wikipedia.org
  2. bonavita.pl
  3. polubione.pl
  4. kobieta.onet.pl

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły