Czerwony stolec – PRZYCZYNY

Zdrowie Data publikacji: 19 lipca 2018

Czerwony stolec nie zawsze oznacza krew w kale. Zawsze jednak budzi w nas pewien niepokój. Dlatego dzisiaj postaramy się Wam przekazać najistotniejsze informacje na temat czerwonego stolca.

Czerwony stolec

Czerwony stolec nie zawsze oznacza krew w kale. Oczywiście jest to zły objaw, który wymaga konsultacji medycznej. Pojawienie się krwi w kale nie jest niczym normalnym. Często może to być przyczyną po prostu hemoroidów. Hemoroidy to inaczej guzki krwawnicze. Położone są one w kanale odbytu i ułatwiają kontrolę oddawania stolca. W przypadku choroby hemoroidalnej występuje właśnie krwawienie odbytu i nie sprawia ono bólu. Dlatego zaskoczeniem jest później dla nas gdy zauważymy w stolcu krew. Rzadko jednak to zagraża życiu czy prowadzi do anemii. Na wskutek stanu zapalnego może pojawić się ból czy swędzenie.

Dużo bardziej martwiącą nas chorobą jest natomiast rak jelita grubego, który również objawia się pojawieniem się krwi w stolcu. Oczywiście nie jest to jedyny objaw, ale jeden z bardziej alarmujących. Drugą sprawą mogą być polipy jelita grubego czy zapalenie jelit.

Zobacz również: 12 rzeczy, które Twój stolec może powiedzieć o Twoim zdrowiu

Jak rozpoznać krew w stolcu

Musimy być jednak pewni, że w stolcu znajduje się właśnie krew, bo wcale tak być nie musi. Kolor stolca zależny jest również od tego co zjemy, dlatego czasami alarm może być najzwyczajniej w świecie fałszywy. Oprócz tego możemy mieć do czynienia z tak zwaną krwią utajoną, której nie widać. Dlatego zaleca się rutynowe badania po czterdziestce, a można je wykonać w każdym laboratorium. W przypadku hemoroidów krwi zazwyczaj nie jest dużo i jest ona żywoczerwona. Czerwona śluzowata krew może oznaczać zapalenie jelit. W stolcu może pojawić się krew, która będzie praktycznie czarna, pochodzi ona najczęściej z górnego odcinka przewodu pokarmowego. W przypadku pojawienia się krwi zawsze należy skonsultować się z lekarzem.

Co jeśli to wcale nie jest krew? Zanim pomyślimy o chorobach, które nam grożą, lepiej zastanowić się co wczoraj jedliśmy. Wiele zjedzonych przez nas pokarmów może powodować zabarwienie stolca.

Pokarmy, które zabarwiają stolec na czerwono

Jednym z najpopularniejszych są buraczki. W każdym przypadku niezależnie od produktu, nie ma się czym martwić. Jeśli jednak zauważymy, że zabarwienie stolca utrzymuje się nawet przez kilka dni po spożyciu to należy skontaktować się z lekarzem, który zleci odpowiednie badania.

  • buraki
  • pomidory
  • truskawki
  • maliny
  • papryka czerwona

Nie zawsze to barwniki, które znajdują się w pokarmie muszą zabarwić stolec na czerwono. Mogą to być resztki nie do końca strawionych warzyw np. czerwonej papryki.

Źródła

  1. wikipedia.org
  2. wylecz.to
  3. zdrowie.gazeta.pl
  4. portal.abczdrowie.pl

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły