Babciny przepis na syrop z cebuli, który pomoże Ci zwalczyć przeziębienie

Jak zrobić syrop z cebuli, który pomoże nam w walce z przeziębieniem? Przepis na syrop z cebuli znały już nasze babcie. Mimo mocnego aromatu, który nie wszystkim odpowiada, cebula była jednym z najczęściej stosowanych domowych remediów na przeziębienia czy grypę. Gdy nasz organizm zostaje osłabiony i zaczynamy chorować możemy sięgnąć po wiele specyfików z apteki. Farmakologia dzisiaj jest bardzo rozwinięta, dostaniemy tabletki na wszystkie dolegliwości męczące nas podczas choroby. Czy warto jednak wydawać na nie pieniądze, skoro leczą jedynie objawy a nie przyczyny? Być może lepiej sięgnąć po stare sprawdzone środki, które stosowano od tysięcy lat. Daj im szansę, a okaże się, że nie tylko zaoszczędzisz pieniądze na lekach, ale również szybko poczujesz się lepiej.

Syrop z cebuli na przeziębienie

Cebula to jedno z podstawowych warzyw naszej diety. Wykorzystujemy ją na wiele różnych sposobów. Dodajemy do zup czy innych potraw, a nawet jemy surową np. w sałatkach. Co więcej jest to warzywo bardzo zdrowe, które właściwości zdrowotne znane są od setek lat. Swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim obecności jednej substancji, którą jest siarka. Ma ona właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Jednak to nie wszystko. Cebula to również bogactwo witamin takich jak A, B, C i E. Zwłaszcza sporo znajdziemy w niej witaminy A i C, które wzmacniają nasz układ odpornościowy i pomagają z jednej strony chronić nas przed chorobą, a gdy już nas dopadnie szybciej się z nią uporać. Znajdziemy w niej również minerały, oprócz już wspomnianej siarki zawiera też potas, magnez, wapń, fosfor czy mangan.

To sprawia, że cebula to naturalny antybiotyk równie mocny jak czosnek. Co to oznacza? Gdy jesteśmy chorzy i zmagamy się z symptomami przeziębienia lub grypy stosowanie syropu z cebuli pomoże nam zmniejszyć siłę objawów, które nam doskwierają, ale też zwalczyć chorobę. W przeciwieństwie do wielu specyfików, które tylko eliminują ból głowy czy udrażniają katar, cebula ma działanie antybiotyczne, więc oprócz działania na objawy, działa również na ich przyczynę. To pozwala nam szybciej dojść do zdrowia.

Działa wykrztuśnie więc pomaga usunąć flegmę. Pomaga w kaszlu mokrym i suchym. Działa też przeciwzapalnie więc potrafi wyleczyć nasze gardło z anginy czy zapalenia migdałków. Działa też na wszelkie infekcje górnych dróg oddechowych. Pomaga też na katar i udrażnia nos.

Wiemy już w jaki sposób cebula może pomóc nam w walce z przeziębieniem. Zobaczmy więc jak wykonać syrop z cebuli, a jest to bardzo proste. Możesz wykorzystać ten sposób przy najbliższej okazji, być może już go znasz od swojej babci. Mogą go stosować dzieci i dorośli. Można nawet stosować go profilaktycznie, aby zwiększyć odporność organizmu. Pamiętaj tylko o tym, że syrop z cebuli można przechowywać w lodówce nie dłużej niż przez dwa tygodnie.

Składniki

  • 2 cebule
  • cukier

Przygotowanie

Przygotowanie jest bardzo proste i do podstawowego przepisu wystarczą jedynie cebula i cukier. Cebulę należy obrać i bardzo drobno posiekać. Następnie przesypujemy ją do słoika i sowicie zasypujemy cukrem. Najlepiej jest robić to warstwowo, trochę cebuli, następnie cukier i tak, aż skończy się nam cebula. Słoik zakręcamy i odstawiamy na pięć godzin. W tym czasie cebula puści sok, który jest naszym syropem. Odcedzamy przez gazę sam syrop i chowamy zamknięty do lodówki.

Dawkowanie

Teraz możesz jeść 2-3 łyżeczki syropu dziennie. Jeśli jednak zamierzasz podawać go dziecku warto w takiej sytuacji i tak skonsultować się z lekarzem jeśli dziecko jest małe. Smak również nie przypadnie mu pewnie do gustu, zresztą dorośli też się często krzywią na smak syropu z cebuli. Można wtedy dodać do niego trochę miodu aby poprawić jego walory smakowe. Jeśli chcesz wzmocnić jego działanie po odsączeniu syropu możesz wrzucić do niego kilka ząbków czosnku zgniecionych na prasce, które również są naturalnym antybiotykiem.

Ciekawe zastosowania cebuli w domowej apteczce

Oprócz tego cebula ma też inne ciekawe zastosowania. Zapobiega i usprawnia gojenie się ran również tych potrądzikowych. Gdy mamy problemy z infekcjami skóry, cebula niszcząc bakterie je wywołujące może pomóc nam w rozwiązaniu problemu. Jej jedzenie za to pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry. Ma mało kalorii, a moczopędne działanie sprawia, że pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, a to też ważne dla osób, które chcą stracić kilka kilogramów. Zawiera też związki antyhistaminowe, a to blokuje reakcje alergiczne.

Cebula chroni układ krążenia, może więc również chronić nasze serce. Gdy mamy problemy ze stawami może także zmniejszyć ból. Jeśli masz problemy z kurzajkami, możesz robić okłady z cebuli, które również pomogą pozbyć się tego wirusa.

Cebula na blizny

Na koniec mamy dla Was jeszcze kilka ciekawostek, które mogą Was zainteresować. Jeśli masz blizny, cebula może pomóc Ci się ich pozbyć. Blizny to nic innego jak zmiany skórne, będące wynikiem jej uszkodzenia. Aby się ich pozbyć można stosować wyciąg z cebuli.

Jeśli nie macie ochoty go przygotowywać możecie kupić w aptece maść cebulową za około 10 zł. Jej działanie będzie podobne. Zrobienie maści na blizny jest proste. Jedną cebulę posiekaj drobno i dodaj do niej 3g soli oraz 10 g mydła antyalergicznego w płynie. Zagotuj to przez 15 minut z dodatkiem wody, aż cebula zmięknie. Po wystygnięciu wszystko zblenduj i przecedź przez gazę lub filtr do kawy. Pozostaje papka, która jest maścią i nakładamy ją na blizny codziennie, aż do uzyskania efektów. Kuracja oczywiście trochę potrwa, jak wszystkie naturalne metody, potrzebuje czasu.

Różne rodzaje cebuli

Zauważyłaś też na pewno, że cebula ma różne rodzaje. Możemy kupić cebulę żółta, która jest najtańsza. Jest najczęściej stosowana w naszej kuchni i nadaje się praktycznie do wszystkiego, od sałatek po zupy. Cebula czerwona to rodzaj, który ma wyraźniejszy i ostrzejszy smak, ale też lepiej smakuje na surowo. Dlatego bardziej nadaje się do sałatek czy kanapek. Cebula słodka ma bardziej łagodny smak i jest jaśniejsza od żółtej. Również wykorzystuje się ją do gotowania czy stosowania na surowo, ale jest łagodniejsza, więc przypadnie do gustu osobom, które nie lubią ostrego smaku cebuli. Cebula biała jest biała jak sama nazwa wskazuje i ma ostry aromat. Ma cienką skórkę więc ciężko się ją obiera. Często stosowana jest w kuchni latynoskiej i dodaje potrawie mocnego cebulowego aromatu. Szalotka to mała bardziej podłużna cebulka, która smakiem zbliżona jest bardziej do czosnku. Stosowana jest bardzo często w przepisach wywodzących się z kuchni azjatyckiej. Najlepiej smakuje pieczona, na surowo zdecydowanie lepiej jeść inne rodzaje cebuli.

Co zrobić żeby nie płakać podczas krojenia cebuli

Z pewnością nie raz podczas krojenia cebuli zdarzyło wam się zapłakać. Jest kilka sposobów, które mogą to wyeliminować. Dzięki temu obierzemy cebulę bez urojenia choćby jednej łzy. Sam fakt, że płaczemy jest ogólnie dobrym sygnałem. Oznacza to, że cebula jest świeża i podczas jej krojenia uwalnia się dużo drażniących lotnych związków siarki. Związek ten dokładnie nazywa się S-tlenek tiopropanalu. Unosi się w powietrzu i gdy dotrze do oczu powoduje podrażnienie i przez to płaczemy.

Co zrobić aby nie płakać? Należy schłodzić cebulę. Najlepiej byłoby na chwilę przed obieraniem włożyć ją do zamrażarki, ale pewnie nie wszystkim będzie chciało się to zrobić. Efekt byłby wtedy najlepszy, ale ja częściej stosuję inny trik.

Po obraniu cebuli myję ją zimną wodą pod kranem. Co prawda, jeśli cebula jest świeża i aromatyczna, nadal parę łez się uroni, ale i tak dużo mniej niż normalnie. Jeśli chcecie chronić się skuteczniej włóżcie ją do zamrażarki i dopiero później krójcie.

Skomentuj

Babciny przepis na syrop z cebuli, który pomoże Ci zwalczyć przeziębienie