Chcesz sprawdzić swoją wiedzę o grzybach? Oto kilka przykładów grzybów, które możemy znaleźć w Polskich lasach. Spójrz na zdjęcie, a następnie spróbuj zgadnąć co to za grzyb oraz czy jest jadalny. Pamiętaj o tym, że zbieranie grzybów to bardzo odpowiedzialne zajęcie.
Jeśli nie jesteśmy pewni tego, czy dany okaz można zjeść, wtedy najlepiej jest pozostawić go w lesie. Oprócz grzybów niejadalnych, możemy też trafić na grzyby trujące, a zjedzenie niektórych z nich może doprowadzić nawet do zgonu. Dlatego należy zbierać tylko te grzyby, których jesteśmy absolutnie pewni. W przypadku wystąpienia po zjedzeniu niepożądanych objawów, natychmiast skorzystać z pomocy medycznej. Ze sobą warto zabrać resztki potrawy, które pomogą w zidentyfikowaniu grzyba, którym zatruliśmy się.
Kozia broda jest grzybem jadalnym. Wyglądem przypomina kalafior. Posiada nieregularne pofałdowane płatki. Młode osobniki mają biały kolor, a z wiekiem zaczynają zmieniać barwę na żółtą, kremową, a nawet żółtobrązową.
Grzyb ma bardzo ciekawy smak o orzechowym posmaku. Wcześniej siedzuń sosnowy był pod ochroną, ale od 2014 roku znów możemy go zbierać.
Autorstwa Jerzy Opioła – Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21685420
Lisówka pomarańczowa jest grzybem trującym. Wyglądem przypomina kurkę i z nią też jest często mylona. Posiada lejkowaty kapelusz o jaskrawopomarańczowożółtym zabarwieniu. Pod spodem gęste blaszki, rozwidlone, zbiegające się na trzon.
Kurka w odróżnieniu od lisówki posiada od spodu sztywne żółtopomarańczowe fałdki, u lisówki są one cieńsze i bardziej delikatne. Kurka ma gruby i krótki trzon, a lisówka cienki w pomarańczowym kolorze.
Goryczak żółciowy jest grzybem niejadalnym. Można pomylić go z borowikiem szlachetnym (prawdziwkiem). Młode okazy posiadają półkolisty kapelusz o jasnobrązowym zabarwieniu. Rurki u młodych okazów są brudnobiałe, a następnie nabierają różowego odcieniu. W przeciwieństwie do prawdziwka ma on bardzo gorzki smak. Nie jest grzybem trującym, ale może skutecznie zepsuć nam całe danie swoim smakiem.
Czubajka kania (sowa) to grzyb jadalny. Kapelusz w kształcie parasola u młodych sów jest kolisty, a następnie u starszych osobników rozwija się z pozostającym na szczycie wyraźnym czubkiem. Kolor szary z brązowymi łuskami. Pod spodem gęste i szerokie blaszki. Posiada też tłusty trzon, który w środku jest pusty.
Najczęściej mylony jest z silnie trującym muchomorem sromotnikowym. Różnice to kapelusz, który ma oliwkowozielony kolor. Pierścień na trzonie jest do niego przyrośnięty, w przypadku kani ruchomy wzdłuż trzonu. Muchomor sromotnikowy po wyjęciu z ziemi posiada bulwę u nasady trzonu otoczoną pochwą, kania czubajka bulwę bez pochwy.
Pamiętajmy o tym, że muchomor sromotnikowy to silnie trujący grzyb. Dlatego jeśli nie jesteśmy pewni rozpoznania kani, to powinniśmy taki grzyb zostawić.
Mleczaj rydz to grzyb jadalny. Uwaga, mleczaj wełnianka to grzyb trujący, z którym można pomylić rydza. Rydz ma pomarańczowo-ceglasty kapelusz. Na jego powierzchni zaznaczające się kręgi, a brzegi kapelusza podwinięte. Blaszki cienkie w kolorze kapelusza. Zbiegają się na trzon, a po uszkodzeniu zielenieją. Trzon jest krótki i gładki, a w środku pusty. Jaśniejszy od kapelusza. Po przecięciu wypływa pomarańczowy sok, który ma miły zapach.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.