Co zrobić by koperek dłużej był świeży?

Kupujesz w sklepie koperek, ale wiesz, że całego nie zużyjesz? Szkoda aby się zmarnował i wylądował zwiędnięty w koszu. Bardzo łatwo możesz przedłużyć jego świeżość, a dzięki temu również oszczędzisz pieniądze. Koperek wykorzystasz innym razem podczas przygotowywania kolejnego obiadu. Wszystko dzięki odpowiedniemu przechowywaniu :)

Jak przedłużyć świeżość koperku

Koperek dość szybko więdnie. Dlatego bardzo ważne jest to by odpowiednio przechowywać go po zakupieniu. Pierwszą rzeczą, którą zaraz po przyniesieniu go ze sklepu powinnaś zrobić to usunięcie folii, w którą najczęściej jest zawinięty. Nie pozwala ona mu oddychać przez co szybko zacznie marnieć. Jeśli zamierzasz wykorzystać go w przeciągu kilku dni wystarczy, że wstawisz go do szklanki z wodą. Nie jest to jednak metoda, która gwarantuje największy sukces.

Koperek dłużej zachowa świeżość w niższej temperaturze. Dlatego tą samą szklankę z wodą, w której znajduje się koperek umieć w lodówce. Zwłaszcza latem pozwoli mu to na dużo dłuższe przechowywanie. Pamiętaj tylko by nie przesadzić z ilością wody. Półtora centymetra na dnie szklanki w zupełności wystarczy. W przeciwnym wypadku koperek może po prostu zacząć gnić z nadmiaru wilgoci.

Pamiętacie z dzieciństwa moment gdy w lodówce znaleźliście pudełko lodów, a po otwarciu okazywało się, że to zamrożony koperek? :) Pewnie wszyscy przeżyli choć raz taką traumę. Mrożenie koperku to też świetna metoda na przedłużenie mu świeżości, którą stosowały już nasze babcie i mamy. Większość ziół bez żadnego problemu można mrozić. Wystarczy go posiekać i gdy jest suchy włożyć do pudełka lub woreczka i umieścić w zamrażalniku.