Kupujesz w sklepie koperek, ale wiesz, że całego nie zużyjesz? Szkoda aby się zmarnował i wylądował zwiędnięty w koszu. Bardzo łatwo możesz przedłużyć jego świeżość, a dzięki temu również oszczędzisz pieniądze. Koperek wykorzystasz innym razem podczas przygotowywania kolejnego obiadu. Wszystko dzięki odpowiedniemu przechowywaniu :)
Koperek dość szybko więdnie. Dlatego bardzo ważne jest to by odpowiednio przechowywać go po zakupieniu. Pierwszą rzeczą, którą zaraz po przyniesieniu go ze sklepu powinnaś zrobić to usunięcie folii, w którą najczęściej jest zawinięty. Nie pozwala ona mu oddychać przez co szybko zacznie marnieć. Jeśli zamierzasz wykorzystać go w przeciągu kilku dni wystarczy, że wstawisz go do szklanki z wodą. Nie jest to jednak metoda, która gwarantuje największy sukces.
Koperek dłużej zachowa świeżość w niższej temperaturze. Dlatego tą samą szklankę z wodą, w której znajduje się koperek umieć w lodówce. Zwłaszcza latem pozwoli mu to na dużo dłuższe przechowywanie. Pamiętaj tylko by nie przesadzić z ilością wody. Półtora centymetra na dnie szklanki w zupełności wystarczy. W przeciwnym wypadku koperek może po prostu zacząć gnić z nadmiaru wilgoci.
Pamiętacie z dzieciństwa moment gdy w lodówce znaleźliście pudełko lodów, a po otwarciu okazywało się, że to zamrożony koperek? :) Pewnie wszyscy przeżyli choć raz taką traumę. Mrożenie koperku to też świetna metoda na przedłużenie mu świeżości, którą stosowały już nasze babcie i mamy. Większość ziół bez żadnego problemu można mrozić. Wystarczy go posiekać i gdy jest suchy włożyć do pudełka lub woreczka i umieścić w zamrażalniku.