Moda na zdrowe odżywianie sprawiła, że awokado stało się niezwykle popularne. Zawiera dobre dla naszego zdrowia tłuszcze, błonnik i witaminy. Awokado jest oczywiście owocem, który do Polski jest importowany. Dlatego często jest jeszcze niedojrzałe, gdy je kupimy. Istnieją jednak sposoby, aby sprawić, by było szybciej gotowe do zjedzenia. Poznasz je w tym artykule.
Jeśli chcesz, aby awokado dojrzało szybciej, nie zostawiaj go samego. Towarzystwo innych owoców, zwłaszcza tych, które wydzielają dużo etylenu. Dzięki temu awokado dojrzeje szybciej. Ten proces możesz jednak przyśpieszyć jeszcze mocniej, ale o tym w następnym sposobie.
Przygotuj papierową torebkę, a następnie włóż do niej awokado i inne owoce, które wydzielają dużo etylenu. Mogą to być banany lub jabłka. Etylen przyśpiesza dojrzewanie. Dzięki zamknięciu tych owoców w papierowej torbie awokado dojrzeje jeszcze szybciej.
Potrzebujesz jeszcze szybszej metody? Mamy dla was prawdziwy ekspres, który sprawi, że wasze awokado będzie dojrzałe w zaledwie godzinę. Wystarczy, że owiniesz je w folię aluminiową, a następnie włożysz do piekarnika rozgrzanego do 90°C.
W trakcie sprawdzaj jego twardość co kwadrans. Maksymalnie do godziny awokado powinno być gotowe do spożycia. Oczywiście może to wpłynąć na jego konsystencję i smak, dlatego warto pozostawić ten sposób tylko na awaryjne sytuacje.
Tak dojrzewające awokado sprawdzi się najlepiej do guacamole oraz różnych past. Jeśli potrzebujesz pokroić je drobniutko do sałatki, wtedy musisz dobrze pilnować jego konsystencji podczas ogrzewania w piekarniku.