Borówka a jagoda – czym się różnią?

Kuchnia Data publikacji: 15 czerwca 2021
Borówka, a jagoda

Owoce jagodowe są uwielbiane przez większość ludzi, a sezon na nie jest właśnie w pełni. Warto wiedzieć czym różni się borówka od jagody, ponieważ nie są to te same owoce. Oprócz nieco innego smaku i wyglądu mają również różne właściwości i substancje odżywcze. Możemy je z powodzeniem wykorzystać w kuchni do ciast i deserów, ale także do koktajli i smoothie.

Jagoda i borówka – różnice.

Jagoda i borówka ma różnice bardzo subtelne. Mimo że są to zupełnie inne owoce, to najprawdopodobniej już nazewnictwo jest mylące. Jagoda jest też często nazywana borówką czernicą, a znana nam borówka amerykańska to inaczej borówka wysoka. Podobne nazwy nie oznaczają jednak, że mamy do czynienia z tymi samymi owocami. Są to zupełnie inne gatunki. Nazewnictwo jest zależne od regionu Polski. Jagody spotkamy na Mazowszu czy Pomorzu, natomiast na ten sam owoc mówi się borówka w Rzeszowie czy Krakowie. 

Zbierając jagody w lesie, musimy zachować szczególną ostrożność. Jagoda czarna jest bardzo podobna do jagody wilczej. Różnica jest taka, że ta druga rośnie na znacznie wyższych krzewach (nawet 1,5 metra), a ta pierwsza rośnie nisko przy ziemi. Wilcza jagoda ma też zazwyczaj delikatnie większe owoce. Rozróżnienie ich jest bardzo ważne, ponieważ jagoda wilcza jest silnie trująca. 

Czym różni się borówka od jagody? – wygląd i smak.

Wiele osób zastanawia się, czym różni się borówka od jagody, a przecież największa różnica jest widoczna gołym okiem. Wygląd tych owoców jest inny, choć dla wielu łatwy do pomylenia. Borówki są znacznie większe, a ich kolor jest zdecydowanie mniej intensywny. Jagody są ciemnofioletowe, prawie czarne, a borówki jasnofioletowe. Owoce jagód są też dużo drobniejsze. W środku jagoda jest bardzo ciemna, a borówka prawie beżowa. 

Ciemny barwnik jagód farbuje ręce, usta i język. Są idealnym składnikiem ciast, ponieważ intensywny kolor nadaje deserom fioletowych barw. Smak tych owoców również jest inny. Borówki są słodkie i mniej wyraziste, a jagody słodko-kwaśne i mają intensywny zapach lasu. 

Borówka a jagoda – właściwości odżywcze tych owoców.

Nie ulega wątpliwości, że mimo różnic są to bardzo zdrowe owoce. Mniej wyrazista jest borówka, a jagoda ma intensywny smak.  Powinniśmy sięgać po owoce jagodowe, szczególnie w sezonie. Jagody mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi oraz regulują poziom cukru. Dodatkowo udowodniono jej przeciwbakteryjne działanie. Jagoda ma w sobie dużo wartościowych witamin i błonnika. Znajdziemy w niej również kwas foliowy.

Borówka jest równie wartościowa i zdrowa. Ma działanie przeciwbakteryjne oraz zawiera antyoksydanty i błonnik. Często przy chorobach oczu zaleca się jedzenie borówki amerykańskiej. Są one wartościowym źródłem kwasu foliowego i witaminy C. Wykorzystuje się je nie tylko w kuchni, ale również do produkcji kosmetyków. 

Borówki i jagody w kuchni.

Owoce jagodowe świetnie sprawdzają się jako element ciast i deserów. Jagody mają bardziej wyrazisty kolor oraz smak, więc wykorzystujemy je do pierogów czy jagodzianek. Z kolei mniej intensywne borówki mogą być idealną dekoracją tart, owsianek czy puddingów. Pamiętajmy, że owoce należy przechowywać w lodówce, ale możemy je też zamrozić. 

Podobne artykuły