Co zrobić, aby podczas zabielania zupy śmietana się nie zwarzyła?

Porady Data publikacji: 08 października 2022

Zabielanie sprawia, że zupa zmienia kolor, ale również wpływa na jej smak. Dlatego możemy znaleźć zarówno zwolenników, jak i przeciwników tego sposobu przygotowania zup. Wiele osób jednak nie wyobraża sobie, aby do zupy nie dodać śmietany. Podczas tej czynności istnieje jednak ryzyko, że śmietana w zupie zwarzy się. W tym artykule podpowiemy Wam, jak temu zapobiec.

Jak zabielać zupy?

Aby śmietana nie zwarzyła się podczas zabielania zupy musimy ją wcześniej zahartować. Jeśli dodamy ją bezpośrednio do garnka z zupą, wtedy się zwarzy. Dlatego odlewamy do garnuszka trochę wywaru, a następnie wlewamy do niego powoli śmietanę cały czas mieszając.

Dopiero tak zahartowaną śmietanę możemy teraz przelać do reszty zupy. Robimy to pod sam koniec gotowania zupy. Nie powinniśmy zbyt długo jej podgrzewać. Dlatego możemy zabielić zupę, gdy już zdejmiemy ją z palnika.

Jaką śmietanę wybrać do zabielenia zupy?

Wybór śmietany będzie zależał od rodzaju zupy, jaką planujemy zabielić. Śmietany 12% i 18% są kwaśne, a więc sprawdzą się w przypadku zup, które mają właśnie taki smak. Możemy zabielić nimi zupę ogórkową, pomidorową czy szczawiową.

Śmietana słodka 30% i 36% najlepiej sprawdza się w przypadku zup wiosennych i tych z mieszanek sezonowych warzyw. Zabielimy nią zupę kalafiorową, brukselkową, grochową czy jarzynową. Tutaj mamy dla Was jeszcze jeden bardzo fajny pomysł. Zamiast śmietany spróbujcie zabielić taką zupę za pomocą śmietankowego serka topionego. Efekt uzyskamy taki sam, ale za to smak będzie naprawdę świetny.

Przechowywanie zabielonych zup

Pamiętaj o tym, że zabielenie zupy śmietaną sprawia, że nie możemy jej zbyt długo przechowywać w lodówce. Taka zupa nadaje się do spożycia maksymalnie przez trzy dni po ugotowaniu. Jeśli wyczujesz zmieniony zapach i smak, nie jedz takiej zupy.

Podobne artykuły