Wakacje to sezon na bób. Możemy cieszyć się jego smakiem od końca czerwca do końca sierpnia. Gotowanie bobu wydaje się bardzo prostą czynnością, ale nie zawsze wychodzi idealny. Czasem ma goryczkowy posmak, któremu możemy zapobiec, znając prosty trik.
Trik jest bardzo prosty i warto go zapamiętać. Wystarczy, że do wody, w której gotujemy bób, dodany łyżeczkę sody oczyszczonej. Dzięki temu bób będzie delikatny w smaku, a do tego skórki będą miększe i łatwiej będzie się go obierało!
Młody bób można jeść nawet ze skórkami, gdyż nie są one jeszcze wtedy takie twarde. Wiele osób jednak go obiera, a skórki wyrzuca. Dzisiaj chcielibyśmy zachęcić Was do tego, aby je ponownie wykorzystać do stworzenia pysznej przekąski.
Ze skórek bobu możemy zrobić przepyszne chipsy. Wystarczy, że skórki wymieszamy z dwoma łyżkami oleju winogronowego, łyżeczką miodu, łyżeczką soli i łyżką papryki wędzonej. Po wymieszaniu rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. W trakcie warto je wymieszać.