15 kwietnia 2021

Co zrobić, gdy zupa pomidorowa jest zbyt kwaśna?

Jeśli zupa pomidorowa wyszła Ci zbyt kwaśna, można ją uratować. Zupa pomidorowa często znajduje się w poniedziałkowym menu wielu polskich domów. Dlaczego? Zazwyczaj przerabiamy na nią rosół, który tradycyjnie robimy w niedzielę. Jeśli jednak trochę przesadzimy i pomidorowa wyjdzie zbyt kwaśna, wtedy uratować możemy ją w prosty sposób.

Sposób na zbyt kwaśną pomidorówkę

Wszystko czego potrzebujemy do zmniejszenia kwaśności zupy pomidorowej, jest soda oczyszczona. Z pewnością macie ją w swojej kuchni.

Pół łyżeczki sody dodajemy na jeden garnek zupy, a następnie jeszcze chwilę ją gotujemy cały czas mieszając. Dzięki temu zupa stanie się mniej kwaśna. Aby zupa stała się mniej kwaśna można ją również zabielić śmietaną, a nawet posłodzić cukrem. Cukier dodatkowo podkreśla smak pomidorów, ale też sprawia, że zupa staje się mniej kwaśna.