Zupa pomidorowa często nazywana jest poniedziałkową. To dlatego, że robimy ją na bazie rosołu, który tradycyjnie na naszych stołach pojawia się właśnie w niedzielę. Następnego dnia możemy więc zrobić pomidorówkę z reszty rosołu, który nam pozostał. Co jednak, gdy trafimy na kwaśne pomidory i zupa przez to stanie się niesmaczna? Można ją jeszcze uratować!
Zawsze możemy sięgnąć po cukier i po prostu dosłodzić zupę. Kolejnym sposobem jest zabielenie jej słodką śmietanką 30%. Jeśli jednak masz w swojej kuchni sodę oczyszczoną, to zdecydowanie warto ją wykorzystać. Ten niepozorny składnik potrafi zmienić smak kwaśnej zupy pomidorowej.
Wystarczy, że pół łyżeczki sody oczyszczonej dodamy do garnka z zupą. Najpierw jednak musimy doprowadzić ją do wrzenia, a potem jeszcze pogotować przez kilka minut cały czas mieszając.
Teraz możesz spróbować swojej zupy. Uważaj, aby się nie oparzyć! Zupa będzie zdecydowanie mniej kwaśna, a obiad zostanie uratowany.