10 mitów na temat jedzenia, które obalili naukowcy

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2017-04-12

10 mitów na temat jedzenia, które zostały obalone przez naukowców lub nie znaleziono żadnego potwierdzenia na to, że działają. Zobacz, które z nich już słyszałaś i wierzyłaś :)

1. Sól przyśpiesza gotowanie się wody

Naukowcy dowiedli w badaniach, że niezależnie od tego jak dużo soli dodamy do wody nie zmienia to momentu zagotowania się wody. Dlatego osolona woda nie ugotuje się wcale szybciej.

Przeczytaj więcej na LiveScience

2. Jajka podnoszą poziom cholesterolu

Cholesterol jest efektem przyswajania tłuszczy i tłuszczy trans. Jajko zawiera około 1.41 g. tłuszczu i w ogóle nie zawiera tłuszczy trans. Za to jajka zawierają wiele unikatowych antyoksydantów, które np. pomagają chronić nasz wzrok. Jedzenie jajek jest zdrowe i nie warto ich unikać!

Przeczytaj więcej na American Society for Clinical Nutrition

3. Energydrinki dostarczają energii

Cukier daje krótki zastrzyk energii, a kofeina zapobiega jej spadkowi. Nie mniej jednak, energydrink nie doda Ci dodatkowej energii, a efekt jest krótkotrwały. Jest to jedynie uczucie wywołane nagłym strzałem insuliny. Równie szybko opada jak się podnosi.

Przeczytaj więcej na Tufts Journal

4. Smażona żywność jest przyczyną ataku serca

Naukowcy nie mogą znaleźć żadnego powiązania między atakami serca, a smażoną żywnością np. mięsem.

Przeczytaj więcej na The Telegraph

5. Witamina C chroni przed przeziębieniem i grypą

Niestety żadne badania tego nie potwierdziły więc nie ma naukowych dowodów na to, że witamina C może chronić przed grypą i przeziębieniem. To jedynie powtarzane przez lata przesądy, póki nie zostaną udowodnione.

Przeczytaj więcej na Reader’s Digest

6. Kawa jest zła dla naszego serca

Badania potwierdzają, że ryzyko chorób serca wśród osób, które piją kawę jest o 25% mniejsze niż wśród oponentów teorii. Dlatego kawa wręcz może pomóc nam dbać o serce.

Przeczytaj więcej na The Daily Mail

7. Marchewka jest dobra tylko gdy jemy ją surową

W rzeczywistości gotowana marchewka jest zdrowsza i zawiera więcej beta-karotenu.

Przeczytaj więcej na Food Republic

8. Usuwanie skóry z kurczaka pomaga obniżyć kaloryczność posiłku

W wielu dietach zaleca się jedzenie kurczaka, ale bez skóry, która rzekomo mocno podwyższa kaloryczność posiłku. To nie prawda, kiedy kurczak jest pieczony lub smażony, powinno się zostawić skórę. To sprawi, że mięso będzie smaczniejsze.

Przeczytaj więcej na Reader’s Digest

9. Przyprawy mogą powodować wrzody

Przyprawy mogą powodować niekomfortowe doznania, które często są mylone z wrzodami. Same przyprawy jednak nie spowodują powstania wrzodów.

Przeczytaj więcej na Reader’s Digest

10. Alkohol zabija komórki mózgu

Badania potwierdzili, że nałogowi alkoholicy mają tyle samo komórek mózgowych co osoby stroniące od alkoholu.

Przeczytaj więcej na Topend Sports

Podobne artykuły