Jajka kiedyś były demonizowane i obwiniano je za wysoki poziom cholesterolu. Dzisiaj wiemy, że są zdrowe i warto je jeść nawet na diecie odchudzającej. Duża zawartość białka daje nam uczucie sytości. Dlatego nawet odchudzając się możesz zjeść 7-8 jajek tygodniowo. Jajko w 58% składa się z białka, ale znajdziemy tam też lecytynę, która wspomaga przemianę materii i tak naprawdę obniża poziom cholesterolu. Lizozym posiadający właściwości antybakteryjne, luteinę poprawiającą wzrok oraz cholinę, która wspomaga pracę mózgu. Jest również dobrym źródłem żelaza i kwasów tłuszczowych.
Jeśli chodzi o dietę to jajko najlepiej jest jeść ugotowane na twardo. Nie zawiera wtedy dodatkowego tłuszczu, który pochodzi ze smażenia. Z tym wiąże się jeszcze jeden ciekawy trik. Gdy będziesz gotować jajko na twardo dodaj do niego plaster cytryny. To sprawi, że później będzie łatwiej obrać je ze skórki.
Dzisiaj zajmiemy się jednak czymś innym. Woda po gotowaniu jajek najczęściej po prostu trafia do zlewu. Nie warto jej jednak wylewać bo można ją bardzo dobrze wykorzystać. Na pewno słyszałaś o tym, aby ziemię pod kwiaty czy domowy ogród podsypać skruszonymi skorupkami jajek. To dlatego, że zawierają one wiele minerałów, których rośliny potrzebują. Część z nich dostaje się również do wody podczas gotowania jajek. Dlatego wykorzystaj ją do podlewania kwiatów!
Zobacz również: Dieta z jajkami – 10kg w 2 tygodnie!
Jeśli chcesz kupować dobrej jakości jaja to warto znać oznaczenia, które na nich się znajdują. Przybliży Wam to poniższa infografika. Interesuje nas typ chowu. Najbardziej interesuje nas ekologiczny oraz wolnowybiegowy.
Zobacz również: Jak mrozić jajka