12 listopada 2017

JAK MROZIĆ JAJKA? Sposób na zamrożenie jajek i przedłużenie ich świeżości.

Zastanawiasz się czy jajka w ogóle można zamrozić? Tak, można mrozić jajka i w ten sposób przedłużyć ich świeżość. Jednak aby to zrobić trzeba znać prostą metodę. Dzisiaj Wam ją przedstawimy.

Mrożenie jajek to bardzo przydatny trik, który warto znać w kuchni. Jajka powinny być przechowywane w temperaturze do 20 stopni Celsjusza. Temperatura jednak nie powinna się zmieniać dlatego trzymanie jajek na drzwiczkach lodówki, gdzie zazwyczaj znajduje się specjalna półka na nie jest złym pomysłem. Częste zmiany temperatury podczas otwierania drzwiczek sprzyjają rozwojowi bakterii.

Jajka w lodówce należy trzymać na środkowej półce w głębi lodówki gdzie wahania temperatury są najmniejsze. Jeśli jednak szykujemy się do wyjazdu i nie chcemy wyrzucać jajek można je po prostu zamrozić. Dzięki temu przedłużymy im datę przydatności do spożycia o kilka miesięcy. Mrożenie jajek jest bardzo proste, ale potrzebna jest znajomość jednego triku. Musisz bowiem pamiętać o tym, że jajek nie wolno zamrażać w skorupkach. Jeśli to zrobisz równie dobrze możesz wyrzucić je do kosza, lepiej później ich nie rozmrażać bo możecie narazić się na przykre konsekwencje zdrowotne.

Jak zamrozić jajka?

Skoro jajek nie mrozimy w skorupkach to już na pewno domyślacie się, że trzeba je wybić ze skorupki. Jednak gdy wybijemy je do jednego pojemnika i włożymy do zamrażarki to zrobi się z nich jedna wielka jajeczna kość, której już nie rozdzielimy. Możemy w ten sposób zamrozić kilka jajek jeśli potem wszystkie na raz je wykorzystamy, ale na szczęście jest dużo ciekawszy sposób, którzy znają wszyscy szefowie kuchni.

Do tego celu będziemy potrzebować foremki na kostki lodu. Warto aby miała ona dosyć spore komory bo jajko nie jest małe. Teraz umyj jajka, następnie wybij je do foremki na kostki lodu.

Teraz już wystarczy włożyć je do zamrażarki, a gdy będziecie potrzebować jedno jajko wystarczy po prostu wyjąć jedną kostkę.

Gdy jajka już zamarzną możesz zwolnić foremkę na kolejne i po prostu przesypać je do woreczka i włożyć ponownie do zamrażarki.

Przeczytaj również: Lodówka i zamrażarka – czy warto zainwestować w taki duet?