Z pewnością zauważyliście, że podczas gotowania kalafiora w kuchni pojawia się nieprzyjemny zapach. Jest to całkowicie normalne i nie świadczy o zepsuciu warzywa czy jego gorszej jakości. Może to jednak nam przeszkadzać. Zwłaszcza, gdy mamy gości. Mleko pomoże nam wyeliminować ten problem.
Kalafior to warzywo, które ma bardzo wiele cennych właściwości i warto włączyć je do swojej diety. Przede wszystkim jest on niskokaloryczny. To sprawia, że świetnie sprawdzi się w przypadku diety. Ugotowany kalafior zawiera jedynie 19 kcal w 100 g. Jest więc świetnym wypełniaczem obiadu, dzięki czemu możemy zjeść tyle, aby czuć się najedzonym. Jednocześnie kaloryczność obiady nie zwiększy się wiele. Oczywiście musimy wówczas uważać z dodatkami. Bułka tarta na masełku może skutecznie zwiększyć bilans kaloryczny takiego posiłku.
Mała zawartość kalorii to nie jedyne zalety tego warzywa. Jest on bogatym źródłem błonnika, a także minerałów. Znajdziemy w nim potas, wapń, magnez czy żelazo. Do tego dostarczy nam cennych witamin z grupy B.
Gotowanie go może jednak nie należeć do najprzyjemniejszych czynności. Zapach, który wówczas ulatnia się z garnka nie jest zbyt przyjemny. Potrafi wypełnić całe mieszkanie. Na szczęście można go wyeliminować i pomoże nam w tym mleko.
Wystarczy, że do wody, w której gotujemy główkę kalafiora, dodamy mleka. Jego ilość powinna być wprost proporcjonalna do ilości wody, którą wlaliśmy. Wypróbujcie ten sposób, a przekonacie się sami, że nie doświadczycie już więcej tego nieprzyjemnego zapachu.
Nie macie mleka? To nie szkodzi. Są również inne sposoby. Przydatna będzie również soda oczyszczona, którą często znajdziemy w kuchni. Do wody wystarczy dodać łyżeczkę sody, a podobnie do mleka zneutralizuje ona brzydki aromat. Podobnie działa dodanie kilku listków laurowych. Z pewnością, któryś z tych składników będziecie mieć w swojej spiżarni z zapasami.