Składniki, które zniwelują brzydki zapach podczas gotowania kalafiora

Kuchnia Data publikacji: 2022-09-10

Z pewnością zauważyliście, że podczas gotowania kalafiora w kuchni pojawia się nieprzyjemny zapach. Jest to całkowicie normalne i nie świadczy o zepsuciu warzywa czy jego gorszej jakości. Może to jednak nam przeszkadzać. Zwłaszcza, gdy mamy gości. Mleko pomoże nam wyeliminować ten problem.

Jak gotować kalafiora, aby nie unosił się brzydki zapach

Kalafior to warzywo, które ma bardzo wiele cennych właściwości i warto włączyć je do swojej diety. Przede wszystkim jest on niskokaloryczny. To sprawia, że świetnie sprawdzi się w przypadku diety. Ugotowany kalafior zawiera jedynie 19 kcal w 100 g. Jest więc świetnym wypełniaczem obiadu, dzięki czemu możemy zjeść tyle, aby czuć się najedzonym. Jednocześnie kaloryczność obiady nie zwiększy się wiele. Oczywiście musimy wówczas uważać z dodatkami. Bułka tarta na masełku może skutecznie zwiększyć bilans kaloryczny takiego posiłku.

Mała zawartość kalorii to nie jedyne zalety tego warzywa. Jest on bogatym źródłem błonnika, a także minerałów. Znajdziemy w nim potas, wapń, magnez czy żelazo. Do tego dostarczy nam cennych witamin z grupy B.

Gotowanie go może jednak nie należeć do najprzyjemniejszych czynności. Zapach, który wówczas ulatnia się z garnka nie jest zbyt przyjemny. Potrafi wypełnić całe mieszkanie. Na szczęście można go wyeliminować i pomoże nam w tym mleko.

Wystarczy, że do wody, w której gotujemy główkę kalafiora, dodamy mleka. Jego ilość powinna być wprost proporcjonalna do ilości wody, którą wlaliśmy. Wypróbujcie ten sposób, a przekonacie się sami, że nie doświadczycie już więcej tego nieprzyjemnego zapachu.

Nie macie mleka? To nie szkodzi. Są również inne sposoby. Przydatna będzie również soda oczyszczona, którą często znajdziemy w kuchni. Do wody wystarczy dodać łyżeczkę sody, a podobnie do mleka zneutralizuje ona brzydki aromat. Podobnie działa dodanie kilku listków laurowych. Z pewnością, któryś z tych składników będziecie mieć w swojej spiżarni z zapasami.

Podobne artykuły