Co musisz wiedzieć o batatach

Zdrowie Data publikacji: 23 lutego 2016 / Aktualizacja: 2022-03-26

Bataty okazują się być bardzo zdrowym warzywem. Dobrze wpływają na nasz wzrok dzięki zawartości karotenów oraz luteiny. Bataty z fioletowym miąższem zawierają bardzo cenne antocyjaniny, które poprawiają naszą pamięć i zwiększają funkcje poznawcze. 

Bataty pomagają również w utrzymaniu równowagi hormonalnej. Dlatego warto jeść je jeśli macie problem z napięciem przedmiesiączkowym. Obecność tiaminy i innych witamin grupy B sprawia również, że pomaga osobom, które żyją w dużym stresie.

Bataty na nowotwór

Oprócz tego bataty maja również właściwości przeciwnowotworowe. Potwierdzają to badania, które potwierdzają, że bataty zmniejszają ryzyko zachorowanie na raka piersi. Do tego fioletowe bataty mogą hamować patologiczne zmiany jelita grubego.

Bataty na cukrzycę

Badania przeprowadzone na szczurach potwierdzają, że poprawiają one pracę trzustki, poziom lipidów, gospodarkę glukozową i zmniejszają insulinoodporność. Dlatego zaleca się włączenie je do diety osób cierpiących na cukrzycę.

Wartości odżywcze ugotowanych 100g batatów

Wartość energetyczna – 76 kcal
Białko ogółem – 1.37 g
Tłuszcz – 0.14 g
Węglowodany – 17.72 g (w tym cukry proste 5.74)
Błonnik – 2.5 g

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły