Budyń waniliowy bez glutenu

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 20 stycznia 2020 / Aktualizacja: 2022-03-28

Bezglutenowy budyń waniliowy jest bardzo prosty do zrobienia i z pewnością będzie świetnym deserem dla osób z nietolerancją glutenu. Wychodzi świetnie. Robimy go na bazie mleka, mąki ryżowej i ziemniaczanej. Wychodzi naprawdę dobry i ma konsystencję zwykłego budyniu.

Jeśli zastanawiasz się czy jesteś osobą, która może mieć nietolerancję glutenu to zobaczy artykuł o 6 oczywistych objawach na naszej stronie.

Składniki na bezglutenowy budyń

  • 1 l mleka
  • 4 łyżki cukru zwykłego
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki ryżowej

Przygotowanie

Przygotuj garnek, a następnie przepłucz go zimną wodą. Dzięki temu mleko się nie przypali. Zagotuj w nim litr mleka. W trakcie odbierz pół szklanki mleka, w której wymieszasz cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną oraz ryżową.

Wymieszaj te składniki ze sobą bardzo dokładnie. Gdy mleko zacznie kipieć zmniejsz gaz aby je powstrzymać. Następnie nadal je gotując wlewaj powoli naszą mieszankę cały czas mieszając mleko w garnku aby nie powstały gródki. Po trzech minutach mieszania i gotowania możesz zdjąć budyń z gazu i przelać do miseczek w celu ostygnięcia.

Podajemy go tak jak lubimy. Proponuję owoce i listek mięty do ozdoby :) Smacznego!

Podobne artykuły