Bajaderki — sposób na poświąteczny recykling ciast

Kuchnia Data publikacji: 27 grudnia 2023

Kiedy magia Świąt Bożego Narodzenia powoli opada, a nasze domy wypełniają się ciepłem wspomnień i aromatem świątecznych wypieków, często stajemy przed kulinarnym wyzwaniem. Co zrobić z tymi wszystkimi pozostałościami ciast, które z miłością przygotowywaliśmy na te wyjątkowe dni? Zamiast pozwolić, aby te pyszne kąski zmarnowały się lub stały się przedmiotem niekończących się, powtarzających się deserów, istnieje kreatywny i smaczny sposób, aby nadać im nowe życie — bajaderki.

Czym są bajaderki?

Bajaderki to pyszne słodkie kuleczki, które przygotowuje się z resztek ciast, które nam zostały. Pokruszone ciasta łączymy z rodzynkami, bakaliami, dżemem, masłem, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, kakao lub pokruszonych orzechach włoskich.

Ilość możliwości jest niezliczona. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Możemy dodać do nich trochę alkoholu, aby pogłębić smak. Jeśli lubicie masę kajmakową, to też świetnie się nada jako spoiwo do bajaderek. Każda bajaderka to niepowtarzalna kompozycja, odzwierciedlająca indywidualność i kreatywność osoby, która je przygotowuje. Co ważne, bajaderki nie tylko zadowolą podniebienia smakoszy słodkości, ale również są doskonałym sposobem na ograniczenie marnotrawstwa żywności, dając drugie życie tym wszystkim smakołykom, które pozostały po świątecznych ucztach.

Jak zrobić bajaderki?

Ciasta, które zostały ze świąt, musimy pokruszyć. Następnie wrzucamy je wszystkie do jednej miski i mieszamy. Jeśli ciasta są bardzo wilgotne, to warto dodać do nich pokruszonych herbatników. Nasza mieszanka musi chwilę poczekać, bo teraz w rondelku przygotujemy masę na bazie mleka, masła i kakao.

Na pół szklanki mleka dodajemy 1/2 szklanki masła i 2-3 łyżki naturalnego kakao. Gdy masło się rozpuści, mleko wlewamy do pokruszonych ciast i wszystko razem zagniatamy. Możemy teraz też dodać inne dodatki jak dżemy, alkohol, olejki aromatyczne. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, jakich ciast użyliśmy. Jeśli były to głównie suche ciasta, jak keksy, babki drożdżowe, to wtedy warto dodać właśnie czegoś wilgotnego, jak dżem lub marmolada. Jeśli to piernik z dżemem i inne ciasta przekładane wilgotną masą, to możemy te składniki pominąć.

Z takiej masy na koniec formujemy kulki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, kakao lub pokruszonych orzechach włoskich. Wkładamy je do lodówki i po schłodzeniu nasze bajaderki są gotowe do jedzenia.

Podobne artykuły