Gdy robimy ciasto drożdżowe musimy je następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w którym panuje jednostajna temperatura. Zawsze wtedy powstaje pytanie – gdzie je położyć? Mamy na to genialne rozwiązanie!
Ciasto wymaga ciepłego miejsca z jednostajną temperaturą. Kuchenka mikrofalowa jest idealnym miejscem, w którym możesz je umieścić. Posiada zaizolowaną obudowę, dlatego temperatura w środku jest stała. Przez drzwiczki z szybą możemy natomiast obserwować jak wyrasta nasze ciasto pod unoszenia kuchennego ręcznika, którym zazwyczaj przykrywamy ciasto. Robiąc to zmieniamy temperaturę wpuszczając świeże powietrze.
Ale to nie wszystko. W rogu kuchenki ustaw szklankę z gorącą wodą. Zapewni ona wyższą temperaturę w kuchence mikrofalowej, a dzięki temu ciasto wyrośnie jeszcze lepiej. Temperatura w środku dzięki zaizolowanej komorze mikrofalówki pozostanie względnie taka sama i nie musimy jej otwierać, aby podejrzeć czy ciasto już wyrosło.
Pamiętaj tylko by nie włączać kuchenki mikrofalowej. W ten sposób zabijemy drożdże i sprawimy, że ciasto nie wyrośnie!
Niezastąpioną pomocą w robieniu domowego ciasta jest robot kuchenny. Zobacz w jaki sposób może Ci pomóc w jednym z naszych artykułów :)