W naszym domowym zielniku warto posiadać wiele ziół. Niektóre z nich będą świetnym dodatkiem do przygotowywanych przez nas potraw, inne pomogą nam na różne dolegliwości zdrowotne. Jednak zanim posadzimy w domu zioła, najpierw musimy mieć zielnik. Podpowiemy Wam jak go założyć, to bardzo proste.
Zielnik to nic innego jak mały ogródeczek, w którym będziemy hodować zioła. Jesteśmy zwolennikiem zielników kuchennych lub ewentualnie balkonowych. Dlaczego? Otóż dlatego, że dostęp do ziół jest wtedy bardzo łatwy i w trakcie gotowania zawsze możemy po nie sięgnąć. Gdy zioła są w ogrodzie, nie zawsze chce się to robić, a wiemy o tym z doświadczenia :) Aby stworzyć swój własny zielnik na parapecie musisz przede wszystkim zwrócić uwagę na światło. Zioła potrzebują go sporo, więc parapet świetnie się sprawdzi na miejsce hodowli ziół – o ile nasza kuchnia nie jest zbyt ciemna. Wtedy zielnik możemy przenieść na balkon.
Gdy mamy słoneczny parapet w kuchni, wystarczy zakupić ładne donice, które będą komponowały się z naszym stylem, w którym urządziliśmy kuchnię. Warto pamiętać o tym, że zioła lubią częste podlewanie, ale nie lubią być przelewane. Dlatego doniczki powinny mieć podstawki i otwory drenażowe aby pozbyć się nadmiarów wody. Również należy zwrócić uwagę na przygotowanie podłoża, oprócz ziemi warto na dnie zrobić warstwę drenażową, która ułatwi usuwanie właśnie nadmiaru wody. Zrobienie jest bardzo proste, wystarczy na dnie doniczki wsypać ok. 3 cm żwiru i małych kamieni, a dopiero później ziemię. Jeśli chodzi o tą ostatnią to my kupujemy po prostu uniwersalną ziemię ogrodową i wszystko bardzo ładnie rośnie.
W tak przygotowanym zielniku możemy zasiać nasiona, które wcześniej kupiliśmy lub rozsadzić nasze rośliny z resztek. Trochę na ten temat pisaliśmy już w tym artykule. Takie zioła jak bazylia czy mięta możesz dowolnie rozsadzać.