9 produktów, które tylko udają, że są zdrowe

Zdrowie Data publikacji: 27 kwietnia 2017

Dobrze wiemy, że nie jest możliwe aby jeść w 100% zdrowo. Można próbować, ale wymagałoby to ogromnego wysiłku. Przecież wszystko co mamy w sklepach zawiera w jakimś stopniu rzeczy, które nie są zdrowe dla nas. Możemy jednak będąc świadomi wybierać lepiej i w przypadku niektórych produktów znać po prostu o nich prawdę.

Chipsy bananowe

Chipsy bananowe ogólnie są super, zawierają błonnik, żelazo, potas i magnez. Nie mniej jednak te ze sklepu najczęściej zawierają cukier i smażone są na głębokim tłuszczu. Dlatego tylko udają zdrową przekąskę i jeśli chcemy je zjeść najlepiej zrobić je samodzielnie w piekarniku lub suszarce do owoców.

Chrupkie pieczywo

Pieczywo chrupie często jest reklamowane jest jako zdrowe – fit. Zawierają one jednak szkodliwe oleje. Dużo lepiej jest je zamienić na wafelki ryżowe chociaż i z nimi nie należy przesadzać. W gruncie rzeczy cała ich paczka jest dosyć kaloryczna, a ryż może zawierać arsen.

Żywność bezglutenowa

Produkty gluten free są coraz bardziej popularne. Tak naprawdę zalecane są tylko dla osób z nietolerancją glutenu, a takich na świecie żyje tylko 1%. Reszta powinna ich unikać bo zawierają one wiele szkodliwych dodatków, więc dużo lepiej zjeść zwykły chlebek.

Owoce kandyzowane i suszone

Suszone owoce są zdrowe same w sobie. Jednak podczas suszenia używany jest dwutlenek siarki w procesie przemysłowym. Dlatego lepiej jest je ususzyć sobie samej w domu. Owoce kandyzowane zawierają za to ogromną ilość cukru.

Ser topiony

Ser topiony zawiera olbrzymią ilość sodu. 3 plasterki sera topionego pokrywają 2/3 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Lepiej więc jeść zwykły ser żółty lub biały.

Owoce i warzywa z konserw

Warzywa i owoce to coś z nazwy zdrowego. Niestety nie te z konserwach, które zawierają dużo innych dodatków. Np. popularna fasola w puszce zawiera aż 3 łyżki cukru. Zawierają też inne dodatki, które przedłużają ich zdatność do spożycia. Lepiej jest kupić warzywa i owoce świeże, bez konserwantów i dodatków.

Niektóre warzywa

Kukurydza, gruszki, ziemniaki, dynie i bataty zawierają mniej błonnika, witamin i minerałów niż inne owoce i warzywa, za to więcej kalorii. To nie znaczy, że mamy je odrzucać, ale jeśli jesteś na diecie to zwracaj uwagę na to jak często je spożywasz. Nie powinno się jeść ich też na kolację.

Jogurty owocowe

Jogurty sklepowe, zwłaszcza smakowe zwierają dużo cukru i mało białka. Dlatego lepiej kupić sobie jogurt naturalny i samodzielnie dodać owoce lub je zblendować z jogurtem.

Płatki owsiane instant

Płatki owsiane instant to prawdziwe zło. Mleko w proszku, substancje konserwujące, cukier itd. Nie muszę Was chyba przekonywać, że lepie je sobie zrobić samodzielnie. Pamiętajcie tylko, że im płatki są mniejsze tym bardziej zostały przetworzone. Ich indeks glikemiczny jest wyższy więc będą przynosić dodatkowe kalorie. Wybierz więc grube płatki owsiane, dłużej trzeba je gotować ale za to będą zdrowsze.

Źródło artykułu: https://brightside.me/inspiration-health/9-foods-that-only-pretend-to-be-healthy-329810/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły