Skala alergii pokarmowych ostatnimi latami rośnie bardzo szybko. Wcześniej zjawisko to nie było nam tak dobrze znane lub zauważane. Dzisiaj mówi się, że co 13 dziecko w Stanach Zjednoczonych ma alergię pokarmową. Liczba ta rośnie w zatrważającym tempie, a naukowcy wciąż zastanawiają się skąd naprawdę ten problem się wziął.
W naszym świecie zaszła jakaś zmiana i zaczynamy odrzucać to co jemy. Nawet eksperci nie wiedzą dlaczego tak się dzieje. Jak twierdzi lekarz pediatra Ruchi Gupta z Laurie Children’s Hospital i Nortwestern University, gdy zaczęła badać alergie była w szoku, że tak mało o nich wiemy, to było 12 lat temu. Nikt jeszcze wtedy nie prowadził statystyk, nie wiadomo było jaka jest skala tego zjawiska. Po przebadaniu 40 000 dzieci w całym kraju okazało się, że 8% z nich cierpi na alergie pokarmowe. To prawie 50% wzrost tylko w ostatnich dwóch dekadach.
Istnieje osiem kluczowych alergenów, które wyzwalają 90% reakcji alergicznych. Dlatego jest duże prawdopodobieństwo, że jeśli spotkacie się z alergią pokarmową to będzie to efekt zjedzenia jednej z tych ośmiu rzeczy.
Ten ostatni jest najbardziej popularnych alergenem ze wszystkich. Co czwarte dziecko cierpi na alergię na orzeszki arachidowe wśród dzieci, które mają problem z alergiami pokarmowymi. Olej arachidowy, masło orzechowe, orzeszki ziemne – znajdują się w bardzo wielu pokarmach.
Każda z reakcji alergicznych oprócz wysypki czy opuchnięcia może skończyć się groźnym dla życia atakiem.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.