Znawcy kawy od zawsze przypominają jej miłośnikom: dobry młynek do kawy jest ważniejszy, niż ekspres. Początkującego kawosza może zdziwić, że ceny młynków mogą dorównywać cenom ekspresów lub nawet je przekraczać. Jest tak dlatego, że precyzyjne wykonanie i mocowanie żaren jest kosztowne: dotyczy to młynków ręcznych, jak i elektrycznych. Właściwa jakość przemiału wpływa na smak kawy w tym samym stopniu, co sposób jej parzenia.
Wiemy już, że dobry przemiał to konieczny warunek uzyskania dobrego naparu. Zastanawiamy się jednak także, czy lepszym wyborem będzie dla nas elektryczny czy ręczny młynek do kawy. Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, zależy od naszych indywidualnych potrzeb. W wyborze uwzględnić musimy budżet, rodzaj pitej kawy (espresso lub metody przelewowe), potrzeby estetyczne, preferencje smakowe, spędzony na mieleniu kawy czas, a nawet naszą siłę fizyczną. Unikajmy młynków nożowych: lepiej od nich sprawdzi się dowolny młynek do kawy żarnowy.
Do przygotowania tak dobrego espresso, jak i dobrych przelewów, konieczna jest kawa świeżo mielona. Metody przelewowe są o wiele mniej wymagające: do większości z nich ziarna mielimy stosunkowo grubo. Młynek dobrej jakości potrzebny jest nam, by uniknąć nadmiaru pyłu oraz by uzyskać przemiał o grubości właściwej dla danej metody (np. stosunkowo drobny do kawiarki, ale bardzo gruby do frenchpressów i chemexów). W przypadku „przelewów” dobrze sprawdzą się nawet najprostsze elektryczne młynki żarnowe. Kawa do espresso musi być pozbawiona pyłu i zmielona idealnie równo. Nawet drobne odchylenia w temperaturze lub twardości wody, w stopniu palenia kawy, i we wszystkich ustawieniach ekspresu, wymagają wielkiej precyzji w doborze grubości przemiału. Młynki nadające się do kawy parzonej pod espresso są więc często kosztownymi i zaawansowanymi technologicznie urządzeniami. Osobnym zagadnieniem są młynki do kawy po turecku. Mielenie jest tu jeszcze drobniejsze, niż kawy do espresso. Równość przemiału ma jednak małe znaczenie: do kawy po turecku ziarna mielimy i tak na pył. Dobrze sprawdzą się więc młynki ręczne – takie, jakie znamy z Turcji i krajów arabskich.
Początkujący miłośnicy kawy zastanawiający się, jaki młynek ręczny do kawy wybrać, będą zadowoleni z prostych, ale wygodnych i lekkich młynków Porlex oraz z podstawowych modeli młynków Hario. Są to oczywiście modele budżetowe, nie gwarantujące oszałamiających doznań. Nadają się jednak do przygotowania espresso, o ile nasze wymagania smakowe nie są bardzo duże. Do ich zakupu skłania nie tylko niska cena: są niewiele droższe, niż niemarkowe produkty dostępne w supermarketach i w serwisach aukcyjnych – jakość wykonania jest jednak wyższa. Możemy, więc mówić o dobrej relacji ceny do jakości. Są także lżejsze niż zaawansowane młynki ręczne.
Niedrogie młynki żarnowe do espresso polecane przez ekspertów to przede wszystkim marki Ascaso i Baratza. Nie pomylmy ich jednak z młynkami elektrycznymi do metod przelewowych tych samych producentów: cena młynka elektrycznego do espresso to minimum 1000 złotych, Młynki takie nadają się do zastosowań domowych: nie zapewniają tej samej jakości przemiału, co młynki ręczne premium. Posiadają zazwyczaj żarna ceramiczne, o wiele mniej precyzyjne, niż stalowe. Wybieramy je więc wtedy, gdy chcemy uzyskać poprawne, smaczne espresso, ale nie mamy czasu, ani siły fizycznej, koniecznych do zmielenia kawy ręcznie. Kawę taką jak we włoskiej kawiarni zapewni elektryczny młynek żarnowy z żarnami stalowymi wysokiej jakości, typu restauracyjnego. Niestety, koszt takiego młynka dochodzi do kilkunastu tysięcy złotych – nie licząc kosztów serwisowania i konserwacji, które są dość znaczne. Profesjonalne młynki elektryczne posiadają więc niemal wyłącznie kawiarnie, palarnie i sklepy specjalistyczne. Istnieje jednak alternatywa, która pozwoli nam uzyskać taką samą lub nawet lepszą jakość przemiału za niższą cenę: są to młynki ręczne klasy premium.
Młynki ręczne klasy premium zapewniają o wiele lepszą jakość przemiału, co nawet wielokrotnie droższe żarnowe młynki elektryczne do espresso. Zaopatrzone są w wysokiej klasy żarna stalowe. Trudno przedstawić ranking młynków do kawy tego typu, gdyż liczą się właściwie tylko 3 marki. Najbardziej znane młynki ręczne klasy premium to marki Comandante i Kazak, tylko nieznacznie ustępują im jakością najlepsze spośród młynków Zasessenhaus. Z młynkami do espresso zapoznać można się szerzej na SwiezoPalona.pl. Sklep to wartościowa i ciekawa pomoc w wyborze młynka. Młynki wymienionych marek cechuje przy tym wspaniały design i duża wytrzymałość – przy prawidłowej konserwacji żaren posłużą nam przez dziesięciolecia. Comandante i Kazak to wzornictwo nowoczesne, Zasessenhaus nawiązuje natomiast do dawnych tradycji kawowych.