Czym zastąpić proszek do pieczenia?

Kuchnia Data publikacji: 30 lipca 2019

Czym zastąpić proszek do pieczenia? Czasami zabraknie nam jakiegoś składnika i nie mamy czasu by wyskoczyć po niego do sklepu. Podczas pieczenia domowych wypieków może nam zabraknąć proszku do pieczenia. Nie oznacza to jednak, że musimy pędzić do najbliższego sklepu, aby go kupić. Możemy go zastąpić czymś innym i dzisiaj powiemy Wam czym proszek do pieczenia można zastąpić.

Zamienniki proszku do pieczenia

Soda oczyszczona to najpopularniejszy zamiennik proszku do pieczenia. Soda oczyszczona to wodorowęglan sodu. Stosuje się ją trochę inaczej niż zwykły proszek do pieczenia. Aby prawidłowo zadziałała musimy do ciasta dodać jakiegoś kwaśnego składnika. Może to być nawet śmietana czy trochę soku z cytryny. Soda wejdzie wtedy z nim w reakcję i dzięki temu ciasto świetnie wyrośnie. Proszek do pieczenia zawiera sodę i potrzebny do jej działania kwas. Dlatego wykorzystywany jest głównie przy ciastach, które pieczemy długo. Pamiętaj o tym, że przelicznik proszku do pieczenia do sody oczyszczonej wynosi 3:1.

Kwasek cytrynowy to kolejna substancja, którą możesz mieć w domu. Ja używam go głównie do czyszczenia czajnika. Wrzucam torebkę kwasku cytrynowego do wody w czajniku i zagotowuję. Świetnie usuwa w ten sposób kamień. Kwasek cytrynowy może posłużyć nam jako dodatek do sody oczyszczonej. Jeśli nie chcesz do ciasta dodawać śmietany czy soku z cytryny to wymieszaj sodę oczyszczona z kwaskiem cytrynowym i w ten sposób zyskasz tak naprawdę proszek do pieczenia. Dla pełnego efektu możesz dodać też stabilizatora, którym może być skrobia. Zapobiega ona zbryleniu się proszku do pieczenia w cieście.

Alkohol to jeden z ciekawszych zamienników dla proszku do pieczenia, który może posłużyć nam do stworzenia ciast w wersji dla pełnoletnich. Świetnie spulchnia on ciasto. Trzy łyżeczki wódki będą odpowiadać jednej łyżeczce ciasta do pieczenia.

Podobne artykuły