Kwiaty to piękna ozdoba naszych domów i ogrodów. Niektóre kwiaty mogą też być ozdobą naszego talerza. Istnieją bowiem gatunki kwiatów jadalnych, które możemy zastosować przy naszych kulinarnych podróżach.
Jest bardzo zdrowa. Ma jadalne liście, nasiona i kwiaty. Ma ostry smak. Świetnie nada się do dekoracji dań obiadowych.
Płatki nagietka świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek. Z nagietka robi się również herbaty.
Stokrotki są nie tylko piękne, ale też jadalne. Świetnie nadają się jako dekoracja do dania bo wyglądają po prostu przepięknie.
Bratki możemy wykorzystać do ozdabiania np. tortów. Świetnie sprawdzają się w tej roli. Ich smak może nie wzbogaci naszego dania, ale za to stanowi fajną dekorację.
Płatki chryzantemy są gorzkie w smaku, ale chryzantemy mają tak wiele różnych kolorów, że potrafią stanowi przepiękną jadalną dekorację.
Fiołki również są jadalne i dość słodkie w smaku. Dlatego sprawdzają się jako dekoracja przy deserach.
Goździki są kolejnym deserowym kwiatem ze względu na swój słodki smak. Można więc wykorzystać go do ozdobienia ciasta podanego na talerzyku lub tortu.
Tak, o ile jemy te, których jesteśmy pewni. Podobnie jak z grzybami. Jeśli nie umiemy dokładnie rozpoznawać kwiatów to lepiej ich nie jedzmy. Najlepiej jeśli są one samodzielnie wyhodowane przez nas, a nie zerwane gdzieś na łące czy w jakimś publicznym miejscu.
Gdy jesz kwiaty najlepiej ograniczyć się do samych płatków. Nie jedz ich też zbyt dużo. Powinny być one jedynie dodatkiem, który nadaje daniu charakteru i wyglądu. Nie stosuj ich jako bazy dla swojego przepisu.