5 rzeczy, które musisz wiedzieć o młodych ziemniakach

Kuchnia Data publikacji: 21 maja 2022

Sezon na młode ziemniaki już trwa. Uwielbiamy je, bo są naprawdę genialne w smaku. Podane wraz z zsiadłym mlekiem, okraszone masełkiem i koperkiem smakują po prostu obłędnie. Oczywiście przygotowywać możemy je na wiele sposób. Jest jednak parę ciekawostek z nimi związanych, którymi chcielibyśmy się z wami podzielić.

1. Czy młode ziemniaki trzeba obierać?

Młodych ziemniaczków nie trzeba obierać, a naszym zdaniem nawet nie powinno się tego robić. Przed ugotowaniem młodych ziemniaków musimy je umyć i najlepiej użyć do tego szczotki. Dzięki temu usuniemy skórkę z ziemniaków, która jest naprawdę cienka. Oczywiście robimy to jedynie przy wykorzystaniu czystej wody. Nie stosujemy żadnych detergentów.

Istnieje również trik, który pozwala obrać dużą ilość młodych ziemniaków na raz. Wystarczy w tym celu wrzucić je do dużego wiadra i zalać wodą. Następnie na wkrętarkę nakładamy szczotkę do toalety (oczywiście nową) i wkładamy do wiadra. Włączamy wiertarkę i mieszamy nią ziemniaki. Dzięki temu po chwili będą obrane i gotowe do gotowania. To zdecydowanie skraca czas, jeśli potrzebujemy dużej ilości młodych ziemniaków. 

2. Młode ziemniaki mają więcej wody od starych

Młode ziemniaki posiadają więcej wody niż stare i można przekonać się o tym robiąc z nich placki ziemniaczane. Często nie wychodzą one wielu osobom, a problemem jest właśnie woda, która znajduje się w młodych ziemniakach.

Po starciu musimy je na chwilę odstawić, a następnie zlać nadmiar wody. Dzięki temu placki ziemniaczane z młodych ziemniaków na pewno nam się udadzą. Warto ich spróbować, bo są przepyszne i smakują inaczej niż te, które przygotowujemy ze starych ziemniaków. 

3. Młode ziemniaczki są mniej kaloryczne od starych

Jeśli przyjrzymy się kaloryczności młodych i starych ziemniaków, to odkryjemy, że te pierwsze są mniej kaJeśli przyjrzymy się kaloryczności młodych i starych ziemniaków, to odkryjemy, że te pierwsze są mniej kaloryczne. Gotowane młode ziemniaki to 71 kcal. Stare natomiast 87 kcal (źródło: kalkulatorkalorii.pl).

Co więcej, mają one mniej węglowodanów (16 g) od starych (20 g). To sprawia, że są dobre nawet dla osób, które odchudzają się. 

Oczywiście jeśli podamy je z kalorycznymi dodatkami (sosy na bazie majonezu, skwarki, duża ilość topionego masła), to wtedy całkowicie zrujnujemy bilans kaloryczny naszego obiadu. Dobrą wiadomością jest jednak to, że nawet na diecie możemy delektować się ich smakiem. 

4. Czy z młodych ziemniaków da się zrobić frytki?

Krąży wiele opinii o tym, że z młodych ziemniaków nie zrobimy frytek. Zapominamy jednak, że wcale nie musimy smażyć ich w głębokim tłuszczu. Frytki z młodych ziemniaków z powodzeniem przygotowujemy za pomocą piekarnika.

Wystarczy, że najpierw umyjemy ziemniaki, a następnie pokroimy w słupki. Następnie zalewamy je zimą wodą z odrobiną soli i stawiamy na ogniu. Od momentu zagotowania gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie odlewamy je, przekładamy na blachę i smarujemy oliwą. Możemy posypać również ulubionymi ziołami, albo po prostu zrobić marynatę i je wcześniej wymieszać.

Frytki z młodych ziemniaków pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Są naprawdę pyszne i do tego mało kaloryczne. Mniej niż frytki ze starych ziemniaków, o czym przekonaliśmy się już wyżej.

5. Ile trwa sezon na młode ziemniaki?

Wszystko oczywiście zależy od pogody, ale można przyjąć, iż sezon na młode ziemniaki zaczyna się w połowie maja i kończy w lipcu. To sprawia, że tak naprawdę nie mamy zbyt wiele czasu na to, aby się nimi cieszyć. Dlatego warto dobrze je wykorzystać i przygotowywać pyszne dania z ich udziałem, póki trwa sezon.

Jeśli nie macie pomysłów na młode ziemniaki, to poniżej przedstawiamy Wam kilka przepisów, z których możecie skorzystać.

Przepisy na młode ziemniaki

  1. Młode ziemniaki pieczone w ziołach i miodzie
  2. Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem
  3. Zapiekane młode ziemniaki i pomidorkami daktylowymi oraz tymiankiem

Podobne artykuły