Parzenie kawy bez ekspresu – alternatywne sposoby na doskonałą kawę

Kuchnia Data publikacji: 06 sierpnia 2019

Jak zaparzyć kawę bez ekspresu? Istnieje wiele alternatywnych sposobów parzenia kawy i wcale nie musisz kupować drogiego ekspresu aby zaparzyć idealną kawę. Przy minimalnych nakładach finansowych możesz cieszyć się w domu aromatyczną kawą. Trzeba tylko wiedzieć w jaki sposób zaparzyć kawę bez ekspresu i w tym właśnie dzisiaj Wam pomożemy.

Parzenie kawy bez ekspresu

Ekspres ciśnieniowy to spory wydatek, dlatego nie wszyscy się na niego decydują. Jeśli jednak chcesz napić się dobrej kawy zamiast kawy sypanej zalanej wrzątkiem, to wcale nie musisz wybierać się do kawiarni. Istnieją alternatywne metody parzenia kawy, które pozwalają uzyskać odpowiedni aromat i smak bez posiadania ekspresu ciśnieniowego. Nie musisz też wcale godzić się z tego względu na fusy pływające w kawie. Będzie ona od nich wolna, dzięki temu picie jej będzie dużo przyjemniejszym doznaniem.

Kawa w Europie pojawiła się w XVI wieku. W owych czasach co jest rzecz jasna oczywiste, do jej parzenia nie wykorzystywano ekspresu elektrycznego. Zamożniejsi ludzie zatrudniali „kawiarki”, których jedynym zadaniem było parzenie kawy i w tym właśnie były wykwalifikowane. Wykorzystywano wtedy najczęściej efekt przelewania się wody przez drobinki świeżo zmielonej kawy. Ekspresy ciśnieniowe to znak naszych czasów i odpowiedź na duże zapotrzebowanie konsumpcji kawy, a jednocześnie coraz mniejszą ilość czasu, którą możemy poświęcić na jej przygotowanie. Co nie oznacza, że bez nich nie możemy przygotować świetnej kawy i delektować się jej smakiem.

Kawiarka

Jednym ze sposobów parzenia kawy jest kawiarka. To bardzo proste w budowie urządzenie znane nam od lat, ale wykorzystujące efekt ciśnienia. W ten oto sposób możemy zastąpić nią zwykły ekspres ciśnieniowy i zaparzyć idealne espresso. Musimy jednak mieć świadomość tego, że ciśnienie to jest kilkukrotnie niższe. Nie ma jednak alternatywnej metody, która dałaby nam zbliżony efekt do espresso z ekspresu ciśnieniowego.

Kawiarka składa się z trzech zbiorniczków. Do dolnego wlewamy wodę, najlepiej przefiltrowaną lub mineralną tak by nie miała w sobie zbyt dużo kamienia. Możemy kupić kawę ziarnistą i zmielić ją przed przygotowaniem w młynku do kawy. Można też oczywiście użyć kawy wcześniej zmielonej. Pamiętaj by nie wypełniać sitka na kawę po samą krawędź. Nabierze ona jeszcze objętości podczas parzenia. Następnie do drugiego zbiorniczka od dołu wsypujemy kawę. W górnej części ostatecznie wyląduje nasz napar. Teraz oczywiście kawiarkę stawiamy na kuchence i czekamy, aż w górnej części zacznie zbierać się kawa.

French press

French press to alternatywna metoda parzenia kawy, którą ja stosowałam przez wiele lat w swojej pracy. Pozwala ona pozbyć się całkowicie fusów, a jednocześnie pozwala przygotować większą ilość kawy na jeden raz. Jest to bardzo proste w budowie urządzenie, które przypomina dzbanek z sitkiem. Proste w użyciu i tanie, świetnie zastąpi zwykły sposób parzenia kawy sypanej. Do prasy francuskiej wsypujemy kawę, a następnie zalewamy gorącą wodą. Wkładamy pokrywkę z tłokiem, który wciskamy gdy kawa się zaparzy. Tłok z sitkiem oddziela nam fusy od naparu ściągając je na samo dno. Więcej o french pressie przeczytasz na: https://allegro.pl/artykul/french-press-wszystko-co-musisz-wiedziec-o-parzeniu-w-nim-kawy-gRbGEYnBGt4

Aeropress

Jest to ciekawe choć stosunkowo młode rozwiązanie, które daje duża dowolność. Można dokonywać własnych modyfikacji przepisów stosując różną grubość mielenia kawy. Za jego pomocą zaparzymy zarówno espresso jak i kawę jak ze zwykłego ekspresu przelewowego. Ciekawą zaletą tego urządzenia jest to, że jest bardzo kompaktowe i z powodzeniem można zabierać je ze sobą na różne wyjazdy. Swoim działaniem przypomina sporych rozmiarów strzykawkę.

Dripper

Ciekawe urządzenie, które wygląda jak lejek z papierowym filtrem. Jedna z bardziej znanych alternatywnych metod parzenia kawy, która towarzyszy procesowi parzenia od wielu lat. Stosuje się do niego zwykłe trapezowe filtry do kawy, które kupimy praktycznie w każdym markecie. Proces parzenia jest dziecinnie prosty. Do lejka wkładamy filtr, wsypujemy kawę, a następnie zalewamy wodą, a kawa w sposób przelewowy trafia do naczynia poniżej. Dzięki temu zyskujemy kawę pełną esencji zaparzoną w prosty domowy sposób i bez fusów!

Podobne artykuły