Na temat żywności krąży wiele różnych mitów. Niektóre są efektem niskiej wiedzy na temat produktu, który spożywamy. Nawet gdy badania pokażą jego zalety i zrehabilitują go w naszych oczach to mit często jest już tak zakorzeniony, że nadal funkcjonuje i jest przekazywany dalej. Dlatego dzisiaj przytoczymy 5 takich mitów i zrehabilitujemy produkty spożywcze, które przez lata były uważane za złe dla zdrowia, choć faktycznie jest inaczej.
Jajka obwiniano o wysoki cholesterol co może negatywnie wpływać na nasze serce doprowadzając nawet do zawału. Mit ten bardzo często jest powtarzany i swoje lata świetności przeżywał chyba w okresie PRL-u. Było to oczywiście związane z małą wiedzą na temat jajek w owym okresie. Dzisiaj wiedza ta się zmieniła i jajka również zyskał na łasce.
Okazuje się bowiem, że mamy dwa typy cholesterolu. Dobrego HDL i złego LDL. Jajka zawierają ten zdrowy. Do tego są źródłem białka i żelaza. Zawierają luteinę i zeaksantynę, które chronią nasz wzrok przed chorobami wieku starczego.
Popcorn to ulubiony dodatek do filmu wielu osób. Okazuje się, że ma więcej przeciwutleniaczy niż owoce warzywa. Badania pokazują, że polifenole w nim zawarte zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów. Do tego jeśli nie podajemy go z masłem to ma mało kalorii. Nie zawiera sztucznych składników smakowych. Dlatego najlepiej robić go w domu!
Przez lata mówiono nam, że dla zdrowia lepiej kupować mleko odtłuszczone. Jednak ostatnie badania pokazują, że tłuste mleko dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych. Może nawet sprawić, że krew będzie bardziej odporna na niektóre rodzaje nowotworów, zmniejsza też ryzyko cukrzycy.
Nie tak dawno temu kofeina uważana była za coś złego, a picie kawy za szkodzące zdrowiu i pewien zły nawyk. Dzisiaj jednak wiemy dzięki najnowszym badaniom, że to nie prawda.
Picie kawy sprawia, że jesteśmy mniej podatni na choroby serca, marskość wątroby czy cukrzycę. Zmniejsza ona również ryzyko zachorowania na Parkinsona oraz Alzheimera. Kawa przedłuża również życie co pokazują badania kardiologiczne. Więcej o nich możesz przeczytać tutaj.
Pizza uważana jest za fast-food. W pizzy nie ma nic złego, ale najlepiej jest ją po prostu robić w domu. Dzięki temu wiemy jakie składniki do niej dodajemy i w przypadku np. diety możemy ograniczyć tłuste produkty, a ser żółty zastąpić np. mozzarellą, która jest dużo lżejsza. Do tego na pizzy przecież znajdziemy wiele cennych dla zdrowia składników, warzyw, ziół. To czego do niej dodamy zależy tylko od nas.
Zobaczcie przepis na dietetyczną pizzę. Tak naprawdę głównym sekretem jest ciasto na mące razowej. Cały przepis poznacie tutaj.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.