Kupujesz wędlinę w paczce? Zwróć uwagę na te rzeczy!

Kuchnia Data publikacji: 2019-09-04

Kupujesz wędlinę pakowaną w pudełka? Musisz zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Dzięki temu kupisz świeże mięso dobrej jakości. Gdy następnym razem będziesz w sklepie i weźmiesz do ręki opakowani, to zanim wrzucisz je do koszyka zwróć uwagę na to!

Ile jest mięsa w mięsie

Brzmi to dziwnie, ale warto spojrzeć na to ile jest tak naprawdę mięsa w mięsie, a ile stanowią różne dodatki. Zazwyczaj gdy zawartość mięsa jest wysoka, producent sam chętnie chwali się tym na opakowaniu i pisze np. „100 g szynki wyprodukowano z 140 g mięsa”. Proces produkcji oczywiście sprawia, że mięso podczas obróbki traci na wadze. Tak sam jak w domu pieczecie piersi z kurczaka, po upieczeniu będą one ważyły mniej niż przed.

Zwróć uwagę na skład

Skład produktu powinien być krótki. Przepis na szynkę jest prosty, możecie ją zrobić w domu. Wystarczy mięso i przyprawy. Oczywiście w szynkach pakowanych znajdziemy więcej rzeczy jak regulatory kwasowości, glukoza, tłuszcz palmowy, substancje konserwujące, stabilizatory itd. Jeśli odwrócicie opakowanie szynki z pewnością się wystraszycie. Większość produktów na rynku zawiera różne dodatki. Dlatego zwróć uwagę na skład – oczywiście poznasz tutaj zwartość mięsa. Oprócz tego zapewne sól, cukier, aromaty, dodatki warzywne np. cebula, ekstrakty z warzyw czy owoców. Skład powinien być jednak prosty i zawierać jak najmniej E.

Wędliny oczywiście zawierają konserwanty, żeby dłużej leżały na półce. Najczęściej będzie to E250 i E251 czyli azotyn i azotyn sodu. Czy wiecie o tym, że WHO uznało te substancje jako potencjalnie rakotwórcze? Zaręczam Wam, że znajdziecie szynki pakowane, których ich nie zawierają. Co prawda, nie będzie to łatwe, ale jest to możliwe.

Unikaj tłustych produktów

Po co płacić za tłuszcz w szynce. Oczywiście trochę musi go zawierać, ale gdy będzie go zbyt wiele to nie będzie ona ani smaczna, ani zdrowa. Dlatego lepiej go unikać, a najlepszym sposobem jest sprawdzenie ilości białka w szynce. Im więcej białka wędlina zawiera tym mniej będzie miała tłuszczu. Tak więc wędliny dobrej jakości będą zawierały ponad 16 g białka na 100 g produktu.

Oceń wygląd

Najlepsza wędlina to taka, która nie jest mieszanką żadnych gatunków mięs i jest np. tylko pokrojonym kawałkiem szynki wieprzowej. Dlatego zwróć uwagę na wygląd wędliny. Im mniej jest rozdrobniona tym większa szansa, że zawiera dobrej jakości mięso, a nie odpady.

Sprawdź datę ważności

Sama data ważności nie jest jednak jedyną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę. Zobacz czy wędlina nie pływa w żadnej wydzielinie. Czy ma naturalny różowy kolor czy może zaczyna blednąć lub na jej powierzchni pojawiają się plamy.

Podobne artykuły