Seler naciowy jest niezwykle zdrowy. Do tego zawiera bardzo mało kalorii, dlatego jest wielkim sprzymierzeńcem wszystkich, którzy chcieliby zrzucić kilka kilogramów.
Warto mieć zawsze jego zapas, ale aby zachował świeżość na dłużej, trzeba przechowywać go w odpowiedni sposób. Dzisiaj Wam o nim powiemy.
Seler naciowy najczęściej kupowany jest w foliowych workach. To sprawia, że wewnątrz produkuje się etylen, a ten sprawia, że seler zbyt szybko się psuje. Dlatego pierwszą rzeczą, którą musimy zrobić po powrocie ze sklepu do domu, jest wyjęcie selera z opakowania.
Jeśli planujesz zużyć go w niedługim czasie, to możesz po prostu zawinąć go w folię aluminiową i przełożyć go do lodówki. Jeśli zrobisz to szczelnie, to może postać tak nawet dwa tygodnie.
Seler naciowy zawiera w sobie dużo wody, to dzięki temu jest mało kaloryczny. Oprócz tego można go mrozić. Wystarczy go wcześniej obrać i umyć. Następnie osuszamy go i mrozimy, najlepiej podzielony na mniejsze kawałki.