5 produktów, których nie należy ze sobą łączyć!

Zdrowie Data publikacji: 16 sierpnia 2018

Niektóre połączenia składników wydają nam się całkowicie naturalne. Okazuje się jednak, że lepiej ich ze sobą nie łączyć bo mogą nam zaszkodzić lub właściwości zdrowotne, które moglibyśmy z nich czerpać nie zostaną wykorzystane przez nas organizm.

1. Herbata i cytryna

Herbata zawiera glin, który po połączeniu się z sokiem cytrnowym tworzy cytrynian glinu. Ten natomiast odkłada się w mózgu i może prowadzić np. do choroby Alzheimera.

2. Pomidor i twaróg

Bardzo częste śniadaniowe połączenie, co z nim jest nie tak? Pomidor zawiera kwasy, które w połączeniu z wapniem, który zawiera twaróg wytworzą nierozpuszczalne kryształki. Te odkładają się w stawach, blokują je i sprawiają ból.

3. Kapusta i ryba

Ryby morskie są źródłem cennego jodu. Jeśli połączymy je z kapustą czy innymi warzywami kapustnymi jak brukselka, brokuł czy kalafior, to uniemożliwimy jego wchłanianie do organizmu.

4. Mięso i czerwone wino

Wino zawiera garbniki, które blokują wchłanianie żelaza z mięsa.

5. Pomidor i ogórek

Pomidor zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność. Niestety zawarty w ogórkach enzym utlenia tę witaminę i sprawia, że nie jest ona absorbowana przez organizm. To samo dzieje się z papryką, cebulą czy pietruszką.

Źródło artykułu: http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/04/8-produktow-ktorych-nigdy-nie-aczymy-w.html

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły