Niektóre połączenia składników wydają nam się całkowicie naturalne. Okazuje się jednak, że lepiej ich ze sobą nie łączyć bo mogą nam zaszkodzić lub właściwości zdrowotne, które moglibyśmy z nich czerpać nie zostaną wykorzystane przez nas organizm.
Herbata zawiera glin, który po połączeniu się z sokiem cytrnowym tworzy cytrynian glinu. Ten natomiast odkłada się w mózgu i może prowadzić np. do choroby Alzheimera.
Bardzo częste śniadaniowe połączenie, co z nim jest nie tak? Pomidor zawiera kwasy, które w połączeniu z wapniem, który zawiera twaróg wytworzą nierozpuszczalne kryształki. Te odkładają się w stawach, blokują je i sprawiają ból.
Ryby morskie są źródłem cennego jodu. Jeśli połączymy je z kapustą czy innymi warzywami kapustnymi jak brukselka, brokuł czy kalafior, to uniemożliwimy jego wchłanianie do organizmu.
Wino zawiera garbniki, które blokują wchłanianie żelaza z mięsa.
Pomidor zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność. Niestety zawarty w ogórkach enzym utlenia tę witaminę i sprawia, że nie jest ona absorbowana przez organizm. To samo dzieje się z papryką, cebulą czy pietruszką.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.