Pijesz kawę codziennie? Zobacz jak wpływa na Twój organizm!

Zdrowie Data publikacji: 11 listopada 2017

Uwielbiam kawę, piję ją namiętnie każdego dnia w ilości kilku filiżanek. Często ludzie mówią, nie pij kawy, jest ona niezdrowa. Nic jednak nie jest czarne lub białe i nawet picie kawy ma wiele zalet. Dzisiaj właśnie chciałabym się z Wami nimi podzielić.

Kawa przyśpiesza metabolizm

Kawa pomaga schudnąć przyśpieszając metabolizm. Wszystko dzięki zawartości kofeiny. Eksperyment opisany w Journal of Applied Physiology pokazał, że zawodnicy sportowi, którzy wypijali po ćwiczeniach espresso mieli o 66% większy przyrost glikogenu mięśniowego, a ich organizm szybciej osiągał homeostazę. Pamiętaj jednak o tym, że kawa wypłukuje również minerały i sprzyja retencji wody więc warto pić wtedy więcej wody i dbać o dietę.

Pomaga naszemu mózgowi pracować

Jedno z badań prowadzonych na zdrowotnych właściwościach kawy wykazało, że picie trzech filiżanek dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i demencję aż o 65%. W przypadku choroby Parkinsona wyniki wahają się pomiędzy 30 a 60 procent.

Kawa poprawia samopoczucie

Kofeina ogranicza działanie adenozyny, co sprawia, że nasz humor poprawia się, a my czujemy się zrelaksowani. Dlatego podczas nerwowego dnia w pracy nie ma nic lepszego niż pyszna kawa. Badacze z Harvard Public School of Health odkryli, że osoby, które piją dziennie dwie filiżanki espresso, są mniej skłonni do popełnienia samobójstwa.

Kawa zmniejsza ryzyko raka skóry

Journal of the National Cancer Institute opublikował badania, w których dowiedziono, że codzienne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry o 20%. Warto przypomnieć, że czerniak to bardzo groźny nowotwór.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby

Rak wątroby plasuje się na szóstym miejscem pod względem występowania nowotworów u człowieka. Gdy pijemy kawę możemy obniżyć ryzyko jego wystąpienia o 20% pijąc już jedną filiżankę dziennie. Dwie filiżanki zmniejszają to ryzyko o 35%, a 4 aż o 50%.

Zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Harvard School of Public Health przeprowadziło badania, w których dowiedli, że osoby pijące przez okres przynajmniej 4 lat jedną kawę dziennie mają o 11% mniejsze szanse na zachorowanie na cukrzycę typu 2, w porównaniu do osób, które kawę piją okazyjnie.

Źródło artykułu: https://genuinewell.com/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły