Poznaj 10 sprytnych sposobów na przechowywanie żywności, dzięki którym będzie ona dłużej świeża. To bardzo duża oszczędność dla Twojego domowego budżetu :)
Jeśli zamrozisz mleko będziesz mogła przechowywać je o kilka tygodni dłużej. Dlatego jeśli wiesz, że go nie wykorzystasz po prostu włóż je do zamrażarki.
Wybij jajka ze skorupek do pojemnika na kostki lodu i zamroź je w ten sposób. Potem zawsze możesz je wykorzystać pojedynczo do jakiegoś przepisu, wystarczy je rozmrozić. Możesz też tak mrozić same białka albo żółtka gdy do wykonania przepisu nie potrzebujesz obu. Dodaj też do nich szczyptę soli i cukru aby lepiej je zakonserwować.
Jeśli po obiedzie zostanie Ci sos nie wyrzucaj go. Przelej go do woreczka i zamroź, a potem już pół obiadu masz gotowe. Wystarczy rozmrozić sos i dogotować np. makaron.
Liście sałaty zawiń w ręcznik papierowy. Pochłonie on wilgoć dzięki czemu liście dłużej będą świeże i chrupiące. Możesz je przechowywać w ten sposób nawet tydzień i idealnie będą się nadawały do kanapek czy sałatki.
Gdy włożysz jabłka do lodówki będziesz mogła przechowywać je tam nawet przez kilka miesięcy. Zimno hamuje bowiem hormony odpowiedzialne za dojrzewanie jabłek. Jest tylko jeden minus, trzeba włożyć je do niej już dojrzałe bo po wyjęciu już nie będą dalej dojrzewać. No i niestety smak nie będzie tak samo dobry jakby były przechowywane na wierzchu.
Jeśli będziesz przechowywać marchewkę w piasku zmniejszysz parowanie wody i gnicie warzywa. Wystarczy, że kupisz piasek do piaskownic i przygotujesz ładny pojemnik z nim, który będzie stał w kuchni.
Trzymaj ser i śmietanę czy jogurty odwrócone do góry nogami w lodówce dzięki czemu będą dłużej świeże bo wewnątrz wytworzy się próżnia, która zapobiegnie rozwojowi bakterii.
Zacznij ją przechowywać w wodzie, a będzie dłużej świeża i dalej będzie rosła :)
Trzymanie świeżej zieleniny w słoiku sprawia, że dłużej będzie świeża. Będą smaczne nawet przez miesiąc! Możesz tak trzymać cebulę, czosnek, pietruszkę i inne zioła.
Miód może utrzymać swoje właściwości przez wiele lat, ale musi być odpowiednio przechowywany. Najlepszy do tego będzie ciemny słoik z pokrywką. Musi to być koniecznie szkło, nie metal lub inny materiał.