Jak zrobić proszek ze skorupek od jajek i jak go wykorzystać

Zdrowie Data publikacji: 02 stycznia 2018 / Aktualizacja: 2024-04-30

Większość z nas skorupki jajek wyrzuca. Na pewno słyszeliście o ich praktycznych zastosowaniach np. w ogrodzie. Skorupki świetnie wzbogacają glebę pod rośliny, uwalniając do niej mikroskładniki pomagające zachować optymalne pH gleby i odżywiające rośliny.

Może również słyszeliście o proszku ze skorupek od jajek i jego spożywaniu? Jeśli tak dzisiaj podpowiemy Wam, jak go zrobić i do czego można go wykorzystać. Aby dobrze zrozumieć jakie wartości płyną ze spożywania sproszkowanych skorupek jaj, wystarczy sprawdzić, z czego one tak naprawdę się składają.

Skorupki jaj to 90% czystego wapnia, ale również cynk, żelazo, selen, fluor i stront. Regularne ich spożywanie wzmacnia nasze kości, mięśnie, włosy oraz paznokcie. Skorupki jaj oprócz tego łagodzą zaparcia i wspomagają regenerację skóry. Pomagają też walczyć z cholesterolem i mają dobre działanie na nasz układ odpornościowy.

Ich spożywanie ma więc pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ale jak zjeść skórki jajek? Najłatwiej jest to zrobić, tworząc z nich proszek, który następnie możemy stosować jak „przyprawę” do posiłków. Możemy skorupki dodać do sałatki, którą jemy lub zupy. Nawet wypić razem z herbatą. Dzięki temu nie będą nam zbytnio przeszkadzały, a ich spożywanie będzie niosło pozytywne dla zdrowia skutki.

Jak zrobić proszek ze skorupek jaj

Najpierw oczywiście musimy zebrać trochę skorupek. Najlepiej z 6-10 jajek. Dlatego w jeden dzień możemy zaplanować sobie sporą jajecznicę, a zamiast wyrzucać skorupki to włożyć je do sitka lub durszlaka. Robimy to dlatego, że najpierw dobrze musimy je wypłukać pod bieżącą wodą.

Przygotuj spory garnek i zagotuj w nim wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej wcześniej umyte skorupki na 10 minut, cały czas gotując. W ten sposób zabijemy bakterie i zarazki, które mogłyby się na niej znajdować. Pamiętaj o tym, by skorupki znajdowały się pod wodą.

Wygotowane skorupki wyjmujemy z wody. Najlepiej od razu na blachę do piekarnika, bo teraz właśnie tam one trafią. Wcześniej jednak je osusz albo poczekaj, aż wyschną.

Piekarnik rozgrzewamy do 90 stopni Celsjusza — dokładnie według przepisu 93 stopnie, które wynikają z oryginalnych 200 stopni Fahrenheita.  Skorupki pieczemy przez 15 minut.

Po wyjęciu skorupek z piekarnika, gdy ostygną wkładamy je do blendera, lub innego urządzenia, jakie mamy i pozwoli ono nam jak najszybciej zmielić skorupki na proszek. Może to być np. młynek do kawy.

Proszek jest gotowy. 1/2 łyżeczki zawiera ok. 400 mg wapnia. Możesz ją teraz dodać do swoich posiłków. Zastanawiasz się, jak dużo wapnia dziennie powinnaś spożywać? Zdania są podzielone, ale Polscy badacze zalecają dawkę 1500 mg wapnia dziennie, Brytyjscy 700 mg, a Amerykańscy 1400 mg.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły