Lubicie czereśnie? Można wykorzystać je na wiele sposobów. Oprócz przekąski, świetnie sprawdzą się jako składnik kompotu, ciasta czy konfitur.
Zazwyczaj gdy drylujemy czereśnie, ogonki wyrzucamy do kosza. Nie mają one dla nas żadnego praktycznego zastosowania. Nie dodamy ich przecież do ciasta.
Okazuje się jednak, że warto je zachować. Mają one bowiem wiele zdrowotnych właściwości. Pomagają przy zapaleniu dróg moczowych i pęcherza. Pomagają również w problemach z nerkami.
Co trzeba zrobić, aby skorzystać z ich zdrowotnych właściwości? Wystarczy przygotować z nich napar. Ogonki czereśni wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez kwadrans. Następnie odlewamy napar i pozostawiamy od ostudzenia. Wypijamy na jednym razem 100 ml.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.