W dzisiejszych czasach praktycznie wszystkie produkty spożywcze opakowane są w plastikowe pudełka lub folie. Jednak czy zastanawiamy się jaki to ma wpływ na środowisko i nasze zdrowie?
Przechowywanie żywności w ten sposób sprawia, że zmienia się jej skład chemiczny. Często nawet nieświadomie owijamy produkty folią spożywczą by następnie włożyć je do lodówki. Jednak jak każde tworzywo sztuczne ma to pewne wady i zalety. Plastik plastikowi nie jest równy, dlatego warto znać oznaczenia i wiedzieć jak dany produkt może wpływać na naszą żywność. W tym celu pomocna okaże się infografika, którą przedstawiliśmy Wam powyżej. Warto zapisać sobie link i w wolnej chwili sprawdzić z jakiego tworzywa wykonane są nasze pojemniki na żywność albo woreczki, w których trzymamy produkty spożywcze.
Co to jest BPA?
Na grafice znajdziecie zwrot BPA – warto wyjaśnić czym on jest abyście mieli pełną świadomość tego co oznacza ten produkt. BPA to nic innego jak Bisfenol A. Znajdziemy go w niektórych częściach naszego samochodu, lub w telefonie, na którym właśnie czytamy artykuł. Oprócz tego znajduje się też w plastikach, w których przechowywana jest żywność, którą spożywamy. Nie brzmi to zbyt dobrze, prawda?
Naukowcy uważają, że jest on po części winny otyłości bo zaburza pracę układu endokrynologicznego. Skutkuje to w dłuższym czasie gromadzeniem tkanki tłuszczowej, co wiąże się z tyciem i problemami ze zrzuceniem wagi. Jego obecność w organizmie przyczynia się również do rozwoju zmian nowotworowych.
Warto mieć na uwadze to, że często znajduje się we wewnętrznej warstwie puszki z jedzeniem. Dlatego jeśli kupujesz np. zdrową kukurydzę to nie do końca tak jest, bo wraz z tą kukurydzą spożywasz BPA. Dlatego czasem warto też wybrać produkt adekwatny, ale zapakowany w słoiku. Będzie wtedy najzdrowszy.
Rodzaje plastikowych opakowań
Bibliografia: