Czy zastanawialiście się kiedykolwiek dlaczego paczka chipsów jest zawsze wypełniona do połowy? Jest to dość dziwne. Gdy kupujemy chleb zapakowany w worek nie ma w nim pustego miejsca z powietrzem. Dlaczego więc w paczce chipsów znajduje się powietrze?
Jak na pewno zauważyliście chipsy są kruchym produktem, a gdy otworzysz paczkę i chwilę poleżą na powietrzu stają się gumowate. Jak więc sprawić by paczka chipsów zachowała swoją świeżość przez długi okres czasu, od którego z fabryki trafi do sklepu, a potem na Twój stół. Do tego co zrobić aby z chipsów nie została miazga. Raczej nikt nie obchodzi się z nimi jak z jajkiem.
Stąd właśnie ta komora powietrzna. Z jednej strony chroni chipsy przed pokruszeniem. Ale nie jest to czyste powietrze, gdyby tak było chipsy stałyby się gumowate. Jest to azot w postaci gazu. Nie ma zapachu, nie ma też smaku ani barwy Zapewnia chipsom świeżość i chrupkość. Wiedzieliście o tym? :)