25 czerwca 2020

Zobacz ten sposób, a więcej nie wyrzucisz liści rzodkiewki!

Gdy kupujemy pęczek rzodkiewki najczęściej odcinamy same bulwy, a liście wyrzucamy do kosza. Nie mają one dla nas żadnego praktycznego zastosowania. Najczęściej też są już dość wątłe i nie zachęcają by spróbować wykorzystać je kulinarnie w naszej kuchni. Ale jest jeszcze jeden sposób w jaki możemy je wykorzystać.

Maseczka na twarz z liści rzodkiewki

Liście rzodkiewki mają działanie przeciwzapalne. Zawierają też dużo witaminy C. Świetnie zastąpią Ci dużo droższe kosmetyki z witaminą C, które mają za zadanie spowolnić procesy starzenia się skóry.

Przygotowanie takiej maseczki jest bardzo proste. Wystarczy do tego blender, w którym możemy zmielić liście na papkę. Następnie dodajemy 3 łyżki jogurtu greckiego oraz łyżkę miodu. Znów miksujemy i nakładamy maseczkę na oczyszczą twarz.

Po 20 minutach możemy spłukać maseczkę chłodną wodą. Taką kurację możesz stosować tak często jak masz ochotę.

Liście rzodkiewki można też jeść

Jeśli masz świeżą rzodkiew i liście są naprawdę świeże to nie stoi nic na przeszkodzie, aby je zjeść. Są one bardzo zdrowe. Zawierają dużo witaminy C i minerały takie jak wapń czy żelazo.

Wykorzystać można je na wiele sposobów na przykład dodając do sałatki. Mogą też posłużyć jako baza do stworzenia koktajlu zastępując tym samym liście szpinaku.

Pamiętaj jednak o tym by wybierać tylko jędrne i świeże liście. Jeśli są już zwiędnięte to lepiej je sobie darować. Nie będą zbyt apetyczne.