Zobacz, które owoce i warzywa wchłaniają najmniej pestycydów. Zacznij je kupować!

Zdrowie Data publikacji: 04 czerwca 2018

Ostatnio bardzo sporo kontrowersji wzbudził raport najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. Stworzony został przez EWG (Environmental Working Group) i można znaleźć go na stronie organizacji. Dowiemy się z niego, że lepiej nie jeść jabłek, winogron, brzoskwiń, truskawek czy pomidorów. Powstaje zatem pytanie, co jeść?

Na szczęście powstała również lista produktów bezpiecznych, tych które wchłaniają najmniej pestycydów. Co prawda, zawsze mogą się one w nich znaleźć. Wszystko zależy od producentów żywności i sposobów uprawy. Jednak warzywa i owoce, które znajdują się na tej liście wchłoną ich zdecydowanie mniej.

Warzywa i owoce, które wchłaniają najmniej pestycydów

  1. Awokado
  2. Kukurydza
  3. Ananas
  4. Kapusta
  5. Groszek cukrowy
  6. Cebula
  7. Szparagi
  8. Mango
  9. Papaja
  10. Kiwi
  11. Bakłażan
  12. Melon miodowy
  13. Grejpfrut
  14. Melon kantalupa
  15. Kalafior

Źródło artykułu: https://www.facebook.com/kupujodpowiedzialnie/photos/a.148164216122.127172.130220166122/10155332537821123/?type=3

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły