1 października 2018

Czy podczas gotowania zabijamy pleśń?

Łatwo wyobrazić sobie sytuację, że nie zauważymy, że produkt, który dodaliśmy do naszej potrawy był spleśniały. Pleśń to nic innego jak grzyb, który wytwarza mykotoksyny niebezpieczne dla naszego zdrowia. Dlatego nie należy jeść spleśniałych rzeczy, ale co gdy już ją dodaliśmy, mamy wyrzucić cała potrawę, czy może po ugotowaniu jej lub upieczeniu bezpiecznie będziemy mogli ją zjeść?

Czy gotowanie zabija pleśń

Mamy dla Was złą wiadomość. W takim przypadku należałoby wyrzucić przygotowane danie i zrobić je od nowa. Dlaczego? Pleśń co prawda zginie w wysokiej temperaturze, ale nie zabije ona wytworzonych już przez nią mukotoksyn, które są związkami rakotwórczymi. Dlatego podając takie danie rodzinie możemy wszystkim zaszkodzić.

Czy można odkroić pleśń i zjeść produkt?

Niektórzy odkrawają pleśń i zjadają produkt uważając, że teraz nic im nie grozi. Niestety również w tym przypadku nie jesteśmy bezpieczni. Chociaż pleśń, pokrywa zewnętrzną warstwę produktu, to jako grzyb ma cienkie i długie korzenie, które wnikają wgłąb produktu. Dlatego nawet nie widząc jej możemy spożywać pleśń.

Może to spowodować reakcje alergiczne i problemy z oddychaniem. Możemy również w ten sposób spożyć wcześniej wspomniane toksyny np. alfatoksyn, który przyczynia się do powstawania raka wątroby.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.