Zobacz jakie prawdziwe przeznaczenie mają aluminiowe tacki na grilla

Zdrowie Data publikacji: 31 marca 2019 / Aktualizacja: 2024-09-10

Tacki aluminiowe na grilla kupujemy najczęściej po to by nie kłaść mięsa bezpośrednio na ruszcie. Łatwiej jest wtedy zachować czystość czy przewracać grillowane potrawy. Mamy pewność, że mniejsze kawałki nie spadną do ognia. Jednak nie to było głównym założeniem przy tworzeniu tych tacek, a ich cel jest dużo ważniejszy niż nam się wydaje i tak naprawdę zawsze powinniśmy to robić podczas grillowania.

Aluminiowe tacki do grillowania

Spójrzcie na budowę tacki. Zawiera ona tuneliki, a otwory są na środkowych wypustkach. Taka budowa sprawia, że tłuszcz, który wytapia się podczas smażenia jedzenia nie kapnie na żar, ale pozostaje w tunelikach specjalnie do tego celu wyprofilowanych. Ma to ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.

Tłuszcz, który kapie na rozgrzany brykiet lub węgiel może być przyczyną rozwoju raka. Powstają w ten sposób kancerogenne substancje HCA i PAH. Dlatego im dłużej grillujemy i im częściej to robimy tym ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, raka piersi czy pęcherza moczowego jest większe.

PAH to wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne,  HCA to heterocykliczne aminy. Obydwa związki powodują raka. Nie jest to też wymysł, a po prostu fakty udowodnione przez liczne badania. Dlatego podczas grillowania potraw powinniśmy zachować kilka ważnych zasad.

Jak zdrowo grillować

  1. Stosuj tacki, które zapobiegają dostawaniu się tłuszczu do ognia.
  2. Staraj się grillować jak najszybciej, nie pozostawiaj mięsa dłużej niż to konieczne na grillu.
  3. Marynuj mięso co hamuje powstawanie szkodliwych związków.
  4. Korzystaj wyłącznie z węgla drzewnego lub brykietu.
  5. Nie stosuj podpałek parafinowych.
  6. Rozpocznij grillowanie gdy brykiet się rozgrzeje, zniknie wtedy ogień, zostanie sam żar.
  7. Wyjmij wcześniej produkty aby miały temperaturę pokojową. Wtedy szybciej się upieką.
  8. Kawałki mięsa nie powinny być zbyt grube i duże. Lepiej je podzielić by szybko się upiekły.
  9. Stosuj takie przyprawy jak bazylia, tymianek, oregano  czy rozmaryn. Redukują one powstawanie szkodzących związków.
  10. Nie dorzucaj do grilla kawałków drzew.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły