Zobacz dlaczego warto jeść szpinak!

Zdrowie Data publikacji: 31 maja 2018

Dlaczego warto jeść szpinak? Szpinak zazwyczaj kojarzy nam się z czymś czego w dzieciństwie nie lubiliśmy. Tak naprawdę jest to w wielu przypadkach kwestia złego przyrządzenia. Szpinak potrafi być naprawdę dobry i również dzieci chętnie go zjedzą. Jednak przygotowany w zły sposób jest po prostu mdłą papką, której nie lubimy nawet w dorosłym życiu.

Dlaczego warto jeść szpinak?

Nie bez powodu Marynarz Papaj jadł właśnie szpinak aby być silnym. Szpinak jest bogaty w błonnik, witaminy oraz składniki mineralne. Znajdziemy w nim potas, który bardzo dobrze wpływa na ciśnienie krwi. Jest również źródłem niezbędnych minerałów jak fosfor, wapń i mangan. Znajdziemy w nim również żelazo.

Jakby tego było mało jest również źródłem kwasu foliowego, który jest potrzebny matkom w ciąży i zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Oprócz tego oczywiście jest pełen witamin w tym: C, E, K, witamin z gruby B i betakarotenu.

Antyoksydanty, które znajdują się w szpinaku biorą udział w profilaktyce przeciwnowotworowej i przeciwmiażdżycowej. Szpinak może więc przedłużyć Ci życie i to dosłownie. Oprócz tego jest bardzo dobrym na dietę!

Szpinak a dieta

Szpinak zawiera bardzo mało kalorii bo jedynie ok. 20 w 100g. Oprócz tego poprawia trawienie i wspomaga walkę z zaparciami.

Kto nie powinien jeść szpinaku

Niestety szpinak zawiera kwas szczawiowy, a tego nie powinny jeść osoby chore na artretyzm czy choroby nerek lub wątroby. Warto również łączyć go z witaminą C oraz wapniem. To redukuje negatywne działanie kwasu szczawiowego.

Jak przygotować smaczny szpinak

Aby szpinak był smaczny musimy go połączyć z czosnkiem :) Czosnek świetnie tutaj pasuje, tak samo jak ser feta. To dwa bardzo dobre składniki, które wzbogacą smak szpinaku. Często przygotowujemy go w tej formie jako nadzienie do naleśników podanych z sosem czosnkowym.

Składniki

  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie fety
  • 800g mrożonego szpinaku
  • pół kostki sera żółtego
  • 500g pieczarek
  • sól i pieprz do smaku

Przepis wideo

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły