Ocet jabłkowy z miodem z rana. Zobacz korzyści jakie daje picie tej mieszanki!

Zdrowie Data publikacji: 06 lutego 2018

Ocet jabłkowy i miód to mieszanka dwóch drogocennych naturalnych składników, które spożywane razem mogą zdziałać wiele dobrego dla naszego zdrowia.

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy w starożytności był używany do pobudzenia krążenia, oczyszczania wątroby, krwi oraz węzłów chłonnych. Wspomaga również odporność i poprawia nasze siły witalne. Dlaczego tak się dzieje? Wszystko dzięki temu co ocet jabłkowy zawiera w sobie, a są to między innymi:

  1. aminokwasy
  2. pektyny
  3. związki polifenolowe
  4. witaminy z grupy B
  5. biotyna
  6. kwas foliowy
  7. witamina C
  8. sód
  9. fosfor
  10. potas
  11. żelazo
  12. magnez
  13. wapń

Nic więc dziwnego, że od wieków przypisuje mu się liczne zdrowotne właściwości. Nie pozostaje nam nic innego jak z nich skorzystać, a aby zrobić to jeszcze skuteczniej dodamy do niego miodu.

Miód

Miód jest produktem naturalnym, ale prawdziwe cenne właściwości ma oczywiście miód czysty, nie domieszki, które często możemy spotkać w sklepach. Zobacz więcej na ten temat tutaj. Jeśli jednak jesteśmy pewni, że kupujemy dobrej jakości naturalny miód to będziemy z jego spożywania czerpać szereg korzyści.

Czy wiesz, że właściwości miodu można wykorzystać w leczeniu próchnicy, cukrzycy czy paciorkowca? Miód wspiera nasz układ oddechowy i pomaga zapobiegać i leczyć wiele schorzeń. Wzmacnia odporność organizmu czy zmniejsza objawy przeziębień takie jak kaszel, chrypka, zapalenie gardła, katar, dreszcze, czy suchość w gardle.

Miód wpływa również dobrze na nasz układ pokarmowy, wspiera układ krążenia krwi i układ moczowy. Odżywia nasz mózg, można śmiało powiedzieć, że jest lekiem dla całego organizmu. Wszystko dzięki jego zawartości. Znajdziemy w nim:

  1. kwasy organiczne w tym kwas jabłkowy i cytrynowy
  2. potas
  3. chlor
  4. fosfor
  5. magnez
  6. wapń
  7. żelazo
  8. mangan
  9. kobalt
  10. Witamina A
  11. Witaminy z grupy B
  12. Witamina C
  13. kwas foliowy
  14. biotyny
  15. kwas pantotenowy

Miód z octem jabłkowym na śniadanie

Już niektóre z właściwości jakie da picie tej mieszanki poznaliście wcześniej analizując właściwości każdego ze składników. Nawet gdy nie cierpimy na żadne ze schorzeń to miód z octem dobrze wpłynie na nasz organizm poprawiając pracę serca, wzmacniają odporność, dodając energii. Zadba również o nasze włosy i skórę, poprawi krążenie krwi czy nawet ułatwi zasypianie.

Składniki

  1. szklanka ciepłej wody (ale nie gorącej)
  2. łyżka octu jabłkowego
  3. 2 łyżki miodu

Taką mieszankę stosujemy rano i pijemy przed śniadaniem. Jedna szklanka dziennie w zupełności wystarczy. Po przygotowaniu napoju wypijamy go od razu, lepiej za każdym razem przygotować sobie świeży niż robić to wieczorem i odstawiać do rana.

Źródła

  1. poradnikzdrowie.pl
  2. portal.abczdrowie.pl
  3. wikipedia.org

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły