Zobacz dlaczego lepiej nie używać w kuchni folii aluminiowej!

Zdrowie Data publikacji: 07 grudnia 2018

Folia aluminiowa obecna jest praktycznie w każdej kuchni. Używamy jej do przygotowania żywności lub jej przechowywania. Niestety pojawia się coraz więcej głosów mówiących o jej szkodliwości dla naszego zdrowia. Aluminium to glin, a warto pamiętać o tym, że dzienny limit ekspozycji na ten pierwiastek przez nasz organizm nie powinna przekraczać 60mg jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia.

Jest on usuwany z organizmu wraz z moczem, ale w przypadku słabego funkcjonowania nerek co może być wynikiem choćby zaawansowanego wieku, stosowanie folii aluminiowej z artykułami spożywczym może powodować niechciane skutki uboczne. Problemy mogą mieć również osoby zdrowe. Warto pamiętać o tym, że aluminium to metal neurotoksyczny i znajdziemy go również w innych produktach, które codziennie stosujemy np. antyperspirantach, garnkach, akcesoriach kuchennych czy niektórych lekach. Dlatego pilnowanie dziennej ekspozycji na ten pierwiastek nie jest łatwe.

Skutki aluminium dla naszego organizmu

Słabe wydalanie glinu z organizmu może być powodem zaburzeń pamięci, problemów z układem rozrodczym czy hormonalnym. Wiąże się z tym również chorobę Alzheimera oraz osteoporozę. Gdy żywność jest opakowana w folię aluminiową, glin do niej przenika. Zwłaszcza gdy jest to żywność kwaśna lub mocno przyprawiona lub poddawana obróbce termicznej w folii aluminiowej. To tak naprawdę oznacza, że lepiej byłoby z niej nie korzystać jeśli mamy w nią owijać produkty spożywcze. Jeśli jednak chcemy to robić, warto zastosować się do kilku porad, które w dalszej części artykułu przedstawimy.

Co zamiast folii aluminiowej

Folię aluminiową warto jest zamienić na inne sposoby przechowywania czy przygotowywania żywności. Zamiast owijania nią mięsa czy innych potraw pieczonych lub gotowanych, równie dobrze możemy wykorzystać szklane naczynia żaroodporne, które nie reagują w żaden sposób z żywnością i są całkowicie bezpieczne. Żywność możemy przechowywać w plastikowych pojemnikach, albo szklanych co jest jeszcze lepsze, niestety takie pojemniki na żywność są znacznie droższe. Aluminiowe tacki używamy też często podczas grillowania, tutaj zdecydowanie lepiej umieścić je na specjalnych siatkach ze stali. Do przechowywania suchych produktów zamiast folii aluminiowej używaj papieru śniadaniowego, a do wilgotnych folii spożywczej.

Jeśli jednak folia aluminiowa?

Jeśli zdecydujesz się na stosowanie folii aluminiowej mimo ryzyka, to warto wtedy zastosować się do kilku prostych porad, dzięki którym korzystanie z niej stanie się bardziej bezpieczne. Zachęcam Cię do tego, zwłaszcza jeśli chodzi o nasze dzieci.

  1. Nie pakuj w nią kwaśnych i mocno przyprawionych produktów
  2. Nie pakuj w folię owoców czy warzyw
  3. Nie przechowuj żywności w folii aluminiowej dłużej niż kilka dni
  4. Staraj się jej nie używać do obróbki termicznej gdy nie jest to konieczne

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły