Gdy kupujemy mięso liczmy na to, że jest świeże. Jednak nie zawsze tak musi być, a mięso, które weźmiemy z lodówki w markecie nie koniecznie będzie pierwszej świeżości. Dzisiaj podpowiemy Wam jak sprawdzić świeżość mięsa.
Gdy kupujesz mięso drobiowe zwróć uwagę na jego kolor. To pierwszy sygnał, który może nam powiedzieć, że z mięsem jest coś nie tak. Jeśli mięso będzie różowe, to jest najprawdopodobniej świeże. Jeśli jednak kolor zacznie przybierać odcień żółci czy szarości to lepiej sięgnąć po inny kawałek.
Pamiętaj, że zbyt blade mięso również nie jest dobre, najczęściej jest po prostu wypłukane w soli (mięso też w ten sposób się odświeża). Dlatego zwracajmy uwagę na to by mięso było jednolitego koloru, a ciemniejące plamy oznaczają, że mięso jest stare.
Spójrz na zdjęcie powyżej, widać na nim, że piersi lekko się świecą. Tak właśnie zachowuje się świeże mięso. Gdy jest już stare zaczyna matowieć. Nie oznacza to jednak, że ma być ono śliskie, wręcz przeciwnie. Mięso staje się obślizgłe gdy już się psuje.
Naciśnij na kawałek mięsa i zobacz czy wraca do swojej formy. Powinien zrobić to szybko. Świeże mięso jest sprężyste, tak jak nasza skóra, która wraca do pierwotnego kształtu po naciśnięciu palcem. Jeśli jednak nie wróci do swojego poprzedniego stanu lub trwa to długo, lepiej wybierz inny kawałek.
Sprawdzisz w ten sposób czy mięso nie pływa w krwistym soku. Nigdy w przypadku świeżego mięsa nie powinno tak się dziać. Tym bardziej, że najczęściej leży ono jeszcze na specjalnej wkładce, która te soki ma pochłaniać. Jak widać na zdjęciu poniżej nie ma tam żadnej krwistej substancji. Wkładka też jest jeszcze biała i nie przesiąknięta cieczą.
Niestety zapachu mięsa nie jesteśmy w stanie poznać gdy kupujemy mięso paczkowane w markecie. Dlatego warto to sprawdzić w domu przed jego przygotowaniem. Gdy jednak kupujemy mięso w sklepie mięsnym to najprawdopodobniej będziemy mogli go powąchać gdy ekspedientka je zapakuje w foliowy woreczek.
Zobacz wtedy czy mięso nie pachnie nieprzyjemnie lub zapach jest zbyt intensywny. Oznacza to, że mięso nie musi być nieświeże, ale jego data przydatności do spożycia już dobiega końca. Unikajmy też mięsa, które ma dziwny chemiczny zapach – prawdopodobnie było odświeżane.