Krem z pieczonych ziemniaków

Kuchnia Data publikacji: 03 listopada 2017

Krem z pieczonych ziemniaków czyli pomysł na pyszny obiad, który zaskoczy każdego :)

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 5 średnich ziemniaków
  • biała część dużego pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka poszatkowanego koperku
  • 3 kromki ulubionego pieczywa
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
    (przepis na 3 porcje)

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do mocnego zrumienienia. Kromki chleba opiekamy w tosterze lub obsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Por myjemy i kroimy w półplasterki, smażymy z plasterkami czosnku na wolnym ogniu około 4 minuty. Do pora dodajemy bulion, upieczone ziemniaki, rozmaryn, sól i świeżo zmielony pieprz, gotujemy 10 minut. Zupę studzimy, wlewamy do blendera, miksujemy na gładki krem, przelewamy do garnka i znowu zagotowujemy. Jeżeli krem wyszedł za gęsty – dolewamy wody, jeżeli za rzadki – gotujemy go bez pokrywki, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Podajemy z połamanymi tostami i poszatkowanym koperkiem.

Podobne artykuły