Dzięki temu sposobowi obierzesz pomidory ze skórki w mgnieniu oka, bez parzenia!

Kuchnia Porady Data publikacji: 08 września 2017 / Aktualizacja: 2021-04-12

Jak szybko wyparzyć i obrać pomidory ze skórki? Ten sposób na pewno docenią mamy, które obierają pomidory ze skórki dla swoich dzieci. Teraz dzięki prostemu lifehackowi stanie się to szybsze.

Skórka od pomidorów jest ciężkostrawna dla dziecka. Do tego może przykleić się gdzieś w układzie pokarmowym i zalegać powodując niemiłe dolegliwości dla naszej pociechy. Dlatego ja zawsze je dla swoich dzieci obieram. Niestety nie za bardzo lubię to robić. Najpierw muszę przefiltrować wodę, wstawić do zagotowania. Potem zalać pomidory, poczekać aż się wyparzą i je obrać. Zajmuje to trochę czasu. Oczywiście nie jest to jeszcze tragedia, ale przecież można zrobić to szybciej więc dlaczego nie skorzystać z nowej metody. Od jakiegoś czasu też jej używam :)

Jak szybko obrać pomidory ze skórki

Wykorzystajmy fakt, że pomidor to owoc (warzywo), które składa się głównie z wody. Dlatego możemy wykorzystać do jego obierania kuchenkę mikrofalową. Dla tych, którzy teraz powiedzą, że ona szkodzi podsyłam ten artykuł. Zgadzam się w tej materii z Centrum Nauki Kopernika. Bardzo dobry artykuł na ten temat też opublikował serwis totylkoteoria.pl podając świetne naukowe dowody. Warto go przeczytać.

Co teraz wystarczy zrobić. Nacinamy na dole pomidora nieduży krzyżyk nożykiem. Wkładamy go do miseczki, a następnie do mikrofalówki.

Wystarczy umieścić je w mikrofalówce ok. minutę (zależy od jej mocy i wielkości pomidora oraz ich liczby), a skórka zejdzie bez większych problemów.

Podobne artykuły