Przepis na groszek ptysiowy jest banalny – już więcej nie kupisz go w sklepie

Kuchnia Data publikacji: 2024-03-27

Na polskich stołach bardzo często goszczą dania w postaci zup. Niekiedy są to standardowe zupy zabielane śmietaną, innym razem mogą to być zupy krem. O ile standardowe zupy można podać z ryżem czy makaronem bądź ziemniakami, o tyle zupy krem świetnie komponują się z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jednak najczęściej groszek ptysiowy pozyskujemy, kupując go w sklepie. A tak niewiele trzeba, by zrobić własny, domowy i o niebo lepszy groszek ptysiowy w zaciszu swojego domu! Sprawdź!

Groszek ptysiowy — co to?

Nazwa tego produktu z jednej strony sugeruje roślinę, z drugiej — ciasto. Groszek ptysiowy to nic innego, jak lekkie, niewielkie kuleczki przygotowywane z ciasta parzonego. Możemy je kojarzyć z kremówek bądź karpatki. Dobrze wypieczone jest bardzo chrupkie i smaczne. Groszek ptysiowy świetnie sprawdza się jako dodatek to zup-kremów, ale także do deserów oraz jako samodzielna przekąska do schrupania.

Zazwyczaj decydujemy się na zakupienie groszku w sklepie. Warto jednak choć raz poświęcić czas na samodzielne przygotowanie tego chrupiącego dodatku. Dlaczego? Z domowego przepisu, własnoręcznie przygotowany wychodzi o niebo lepszy! Ponadto groszek można śmiało przechowywać w szczelnym pojemniku lub dobrze zakręconym słoiku. W ten sposób może przetrwać nawet ponad tydzień i nadal będzie nadawał się do zjedzenia!

Groszek ptysiowy — przepis, który Cię zachwyci!

Przygotowanie groszku ptysiowego wymaga wykonania ciasta parzonego. Oto składniki:

  • 125 ml wody;
  • 90 g mąki pszennej (może być typ 450);
  • 30 g masła;
  • szczypta soli;
  • 2 jajka w rozmiarze M (w temperaturze pokojowej).

Sposób przygotowania ciasta:

  • Odmierz potrzebną ilość mąki i przesiej ją do miski.
  • Do garnuszka wlej wodę, dodaj masło oraz sól. Całość zagotuj. W momencie gotowania wsyp całą mąkę do garnka i energicznie mieszaj drewnianą łyżką aż do powstania jednolitej masy. Trzeba uważać, aby nie porobiły się grudki. W tym celu można na chwilę zdjąć garnek z palnika w momencie dodawania mąki.
  • Całość należy gotować na palniku o średniej mocy, cały czas mieszając. Ciasto powinno ładnie odchodzić od boków i spodu garnka, a także łyżki. Na spodzie powinna utworzyć się biała warstwa.
  • Ciasto trzeba przełożyć do miski i pozostawić na przestygnięcia na ok. 5 minut. Kolejnym krokiem jest wbicie jajek do ciepłego jeszcze ciasta i zmiksowanie całości. Później trzeba pozostawić ciasto do przestygnięcia.
  • Kiedy ciasto będzie już chłodniejsze, należy przełożyć je do rękawa cukierniczego bądź grubego woreczka na mrożonki, a następnie wyciskać niewielkie kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kuleczki nie powinny być zbyt duże, podobnie jak odstępy pomiędzy nimi.
  • Na dno piekarnika należy wstawić wypełnione wrzątkiem naczynie żaroodporne.
  • Jednorazowo piec jedną blachę ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół. Upieczony odpowiednio groszek będzie chrupiący.
  • Po upieczeniu całość należy zostawić do ostygnięcia, a chłodny groszek trzeba przełożyć do dużego słoika bądź pojemnika, zakręcić i odstawić do szafki. Nie przechowywać dłużej niż tydzień.

Jak widać, samodzielne wykonanie groszku ptysiowego nie jest trudne, a z pewnością wyjdzie on znacznie smaczniejszy, niż ten zakupiony w sklepie!

Podobne artykuły